Ttela

Olivia Schough: – Vi säger ”Distance, please”

Det är inget fel på coronarest­riktionern­a i Os-byn. Problemet är att inte alla följer dem. – Vi säger: ”Distance, please!”. De fattar. Oftast, säger fotbollsst­järnan Olivia Schough.

- Lasse Mannheimer

Os-känslan är fantastisk på de allra flesta sätt, säger Schough när hon möter mediekåren i den gassande Tokyo-värmen. Men, lägger hon till:

– Det är mycket folk och man är lite smått orolig.

För att minimera smittriske­n är det stränga restriktio­ner kring allt som har med OS att göra. Så också i Os-byn, där idrottarna bor.

Länder och idrotter hålls isär genom uppdelade lägenheter och rum, munskydd ska bäras hela tiden och i matsalen uppmanas idrottarna ta på sig plasthands­kar innan de tar för sig och sätter sig på var sin plexiglasa­vgränsad plats.

Det fungerar i teorin, men efterlevna­den kunde vara bättre, säger Schough.

– Jag tycker att Japan sköter det väldigt bra och det står ju tydligt hur man ska följa alla regler. Vilket vi gör, men som kanske inte alla andra gör på riktigt samma sätt.

En del personer har svårt att hålla avstånd, och alla följer inte heller kravet att bära plasthands­kar, säger hon.

– Vi säger till hela tiden, vi försöker så gott vi kan. Vi säger: ”Distance, please!”. De fattar. Oftast.

Oron lindras inte av att coronasmit­tan redan tagit sig in i

Os-bubblan. Hittills har minst fyra personer i Os-byn, varav tre idrottare, testats positivt för covid-19.

– Det är klart att man tänker på det. Samtidigt kan vi inte göra så mycket. Allt vårt fokus ligger på att spela match och vi kan inte göra mer än vad vi gör. Vi följer våra regler, det är det enda vi kan göra. Sedan får vi hoppas att vi har turen att slippa den här skiten.

Målvakten Hedvig Lindahl låter inte lika bekymrad, men håller med om att det där med avstånd kan vara svårare för vissa än för andra.

– Jag tror att det är som i vanliga livet, ibland hamnar man i situatione­r där man kommer lite nära varandra. Då försöker man tänka ”oj, lite avstånd här” och så backar man lite. Det är ens eget ansvar och en del är kanske lite mer riskbenägn­a än andra, säger Lindahl.

Fotbollsla­ndslaget checkade in i lördags och då var det ganska glest i Os-byn. Nu börjar det bli allt trängre, säger mittfältar­en Kosovare Asllani.

– De första dagarna var vi lite mer själva här. Men i går och i dag började det rulla in fler.

Även hon har fått säga till andra idrottare att hålla bättre avstånd.

– Vi följer rutinerna som vi har blivit tillsagda, för att maximera distansen från andra.

– Vissa har blivit lite förvånade, de är kanske inte vana vid det. Men vi har våra rutiner och om det innebär att man är lite otrevlig så får det vara så.

TT

 ?? Bild: Björn Larsson Rosvall ?? Olivia Schough, Kosovare Asllani och Hedvig Lindahl på väg till en pressträff vid Os-byn i Tokyo.
Bild: Björn Larsson Rosvall Olivia Schough, Kosovare Asllani och Hedvig Lindahl på väg till en pressträff vid Os-byn i Tokyo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden