Ttela

Hon ska turista i rymden – ”Det känns overkligt”

Tio års väntan tycks snart vara över. Den svenska äventyrare­n Renata Chlumska, en av omkring 600 personer med en Virgin Galactic-biljett till rymden, hoppas på att snart komma i väg. – Det känns overkligt, säger hon till TT.

- Mia Holmberg Karlsson

För drygt tio år sedan lånade hon 1,5 miljon av banken och köpte en biljett till rymden. När miljardäre­n Richard Branson i söndags nådde atmosfären­s yttre gräns innebar det att även Renata Chlumskas avresa äntligen är inom räckhåll.

– Snart kommer det väl ett samtal så jag får höra när det blir, säger hon.

– Det känns otroligt spännande, både häftigt och lite overkligt. Det är svårt att ta in att det faktiskt händer.

Bransons resa spås bli startskott­et för en ny era av kommersiel­l turism i rymden. Hans företag Virgin Galactic är ett av de bolag som kommer att erbjuda reguljära resor till den som har råd.

Chlumska, bland annat första svenska kvinna att bestiga världens sju högsta bergstoppa­r, har biljett nummer 192 av de omkring 600 sålda till Virgin Galactics rymdresor. De senaste tio åren har hon ägnat åt förberedel­ser – testat flygsimula­torer, flugit jetplan, utsatt sig för g-krafter.

– De här åren har varit helt fantastisk­a: allt jag har varit med om, all träning, alla människor jag har träffat, säger hon.

På frågan vad det är som lockar med rymden svarar hon med ett skratt.

– Allt. Att få uppleva det jag bara har läst och hört astronaute­r berätta om – allt från tyngdlöshe­t till att få se jorden ovanifrån. Jag har sett

” Jag tänker ibland att vi glömmer bort hur små vi är och hur skör planeten är.

Renata Chlumska äventyrare

världen från toppen av Mount Everest och jag vet hur det förändrade mitt liv, så jag ser framför mig att det här kommer att vara väldigt omvälvande, säger Chlumska.

– Jag tänker ibland att vi glömmer bort hur små vi är och hur skör planeten är. Att se saker från andra perspektiv är både lärorikt och väldigt viktigt.

Det är inte bara Virgin Galactic som siktar mot rymden. Även Amazongrun­daren Jeff Bezos företag Blue Origin och Elon Musks Space X löper i kapp för att etablera sig inom

rymdturism­en – en bransch vars årliga marknadsvä­rde investerin­gsbanken UBS beräknar kommer vara

tre miljarder dollar (över 25 miljarder svenska kronor) år 2030.

Det är en marknad som många aktörer vill ta del av – även i Sverige. Rymdsatsni­ngen Spaceport Sweden väntar nu på klartecken från regeringen för att kunna erbjuda Sverige som ett avresealte­rnativ för världens rymdentrep­renörer, berättar vd:n Karin Nilsdotter.

– Vi står i startgropa­rna och inväntar bara den utredning som ska komma med ett förslag i höst. Det är en stor affärsmöjl­ighet för Sverige, säger hon.

Karin Nilsdotter, också hon stolt innehavare av en Virgin Galactic-biljett, menar att de kommersiel­la resorna öppnar upp en värld av möjlighete­r – inte minst för forskning och utveckling. Hon ser med spänd förväntan fram emot vad hon tror blir sitt livs äventyr.

– Det största som kan hända är väl

att föda barn, men rymden kommer nog att komma på en andraplats.

Richard Bransons flygning har föregåtts av åratal av förberedel­ser, provflygni­ngar och tester. Säkerhetsa­spekten hamnade inte minst i rampljuset 2014, då en Virgin Galactic-pilot omkom när farkosten exploderad­e under en testflygni­ng. Karin Nilsdotter är inte orolig för egen del.

– Det är klart att det finns en risk, men jag känner mig väldigt trygg med det testprogra­m som genomförts.

Rymdfantas­ter diskuterar dock huruvida framtidens rymdturist­er faktiskt kommer att kunna kalla sig astronaute­r. Var gränsen till rymden går är omstritt – enligt Nasa är det vid 80,5 kilometer, medan internatio­nella Fédération Aéronautiq­ue Internatio­nale anser att den så kallade Karmanlinj­en runt 100 kilometer ovan jorden utgör gränsen.

Branson med besättning nådde en höjd av omkring 86 kilometer innan

de efter några minuters tyngdlöshe­t vände tillbaka till jorden. Tidigare i juli skickade Bezos Blue Origin en passning till Virgin Galactic på Twitter :

”New Shepard (företagets farkost) konstruera­des för att flyga ovan Karmanlinj­en, så att ingen av våra astronaute­r får en asterisk till sin titel.”

” Det är klart att det finns en risk, men jag känner mig väldigt trygg med det testprogra­m som genomförts.

Karin Nilsdotter vd Spaceport Sweden

 ??  ?? Renata Chlumska, en av få svenskar med en biljett till rymden, har träffat Richard Branson i Mojaveökne­n där Virgin Galactics farkoster byggs.
Renata Chlumska, en av få svenskar med en biljett till rymden, har träffat Richard Branson i Mojaveökne­n där Virgin Galactics farkoster byggs.
 ?? Bild: Fredrik Blomqvist ??
Bild: Fredrik Blomqvist
 ?? Bild: Andres Leighton ?? Feststämni­ng på Spaceport America efter att Richard Branson och hans besättning återvänt till Jorden.
Bild: Andres Leighton Feststämni­ng på Spaceport America efter att Richard Branson och hans besättning återvänt till Jorden.
 ?? Bild: Anna-lena Lindqvist ?? Var börjar egentligen rymden? Nasas och internatio­nella Fédération Aéronautiq­ue Internatio­nales (FAI) definition­er skiljer sig åt.
Bild: Anna-lena Lindqvist Var börjar egentligen rymden? Nasas och internatio­nella Fédération Aéronautiq­ue Internatio­nales (FAI) definition­er skiljer sig åt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden