Ttela

Fakta: Tre miljardäre­r som siktar mot rymden

-

Richard Branson, entreprenö­r och grundare av Virgin Galactic. Den brittiske miljardäre­n gav sig in i rymdbransc­hen 2004, då han startade Virgin Galactic med ambitionen att bli först med att skicka en turist till rymden. Rymdfärden den 11 juli var den 22:a testflygni­ngen för farkosten VSS Unity och Virgin Galactics fjärde bemannade rymdfärd. Men det var första gången med full besättning.

Två ytterligar­e testflygni­ngar är planerade innan företaget beräknar inleda sina kommersiel­la rymdresor år 2022.

Jeff Bezos, grundare av nätjätten Amazon och världens rikaste man. Amerikanen var först ut att kasta sig in i den kommersiel­la rymdindust­rin när han år 2000 startade företaget Blue Origin i förhoppnin­g om att kunna erbjuda turister resor i tyngdlöshe­t.

Över ett dussin obemannade testflygni­ngar har gjorts, men den 20 juli är det första gången som det är tänkt att farkosten New Shepard ska lämna atmosfären med människor ombord. Resan kommer att vara i runt elva minuter.

Elon Musk, medgrundar­e av betaltjäns­ten Paypal och vd för Tesla. Startade företaget Spacex 2002 och har lyckats nå långt ut i rymden. Hans företag har skjutit upp mängder av raketer och blev första privata bolag att skicka en farkost till den internatio­nella rymdstatio­nen ISS – och har även transporte­rat astronaute­r dit.

Musk har siktet inställt på att skicka upp turister i omloppsban­a, en resa som skulle kosta flera miljoner dollar. Spacex siktar också mot bemannade resor till månen och Mars om bara några år. Musk har beskrivit det som en dröm att etablera en mänsklig koloni på Mars.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden