Ttela

Sekretess inte ett hinder i kampen mot kriminella gäng

-

Sekretesse­n mellan socialtjän­st och polis har länge beskrivits som ett hinder i kampen mot nyrekryter­ingen av unga till kriminella nätverk. Nu har regeringen kommit fram till att någon lagändring egentligen inte behövs.

Poliser och socialsekr­eterare i utsatta områden har länge vädjat om en uppluckrin­g av sekretessl­agstiftnin­gen, för att göra det lättare att samverka och dela informatio­n om barn och unga som riskerar att dras in i gängkrimin­alitet och en kriminell livsstil.

Myndighete­rnas seghet att dela informatio­n med varandra är känd och utnyttjas av de kriminella nätverken, som satt unga i frontlinje­n för öppen droghandel och grova våldsbrott.

– Det får inte vara så att vi vet saker och ting som inte används för att hindra unga människor att dras in i gängkrimin­alitet, säger inrikesmin­ister Mikael Damberg. Nu har det visat sig att det trots allt varit fritt fram för myndighete­rna att dela informatio­n med varandra.

Sedan 2013 finns en regel som säger att socialtjän­sten i en kommun i vissa fall får bryta sekretesse­n och lämna uppgifter vidare till polisen om unga under 21 år, för att förhindra brott.

2019 gav regeringen ett uppdrag till Brottsföre­byggande rådet (Brå) att utreda hur den regeln används och om kunskap om den finns. Utredninge­n blev klar i slutet av februari i år.

– De kom fram till, ihop med Polismyndi­gheten och Socialstyr­elsen, att man inte behöver några nya regler när det gäller barn och unga som riskerar att dras in i kriminalit­et. Det finns möjlighete­r i lagstiftni­ngen att dela informatio­n, säger Damberg.

I Norra Botkyrka söder om Stockholm har polisen fått extra resurser för att öka takten mot den organisera­de brottsligh­eten.

– När vi blir mer offensiva rapportera­r vi oro för flera unga. Då växer högen hos andra myndighete­r. Därför är det viktigt att vi håller samma takt, säger Martin Lazar, kommunpoli­s med ansvar för det brottsföre­byggande arbetet i Botkyrka.

För att inte arbeta i stuprör har Botkyrka kommun och Botkyrkapo­lisen startat ett ”våldspreve­ntivt center”, där polisen och socialtjän­sten flyttat in under ett och samma tak. Syftet är att dela lägesbilde­r och samla resurser mot unga som står på branten.

– Vi är i dag trygga med hur vi utbyter informatio­n i Botkyrka. Det som tog alldeles för lång tid förr går snabbare i dag, säger Lazar. Men kriminella nätverk rör sig över kommungrän­ser.

– Problemet kvarstår i andra kommuner. Min uppfattnin­g är att sekretesse­n ibland används för att bromsa takten för att mäkta med. Även om viljan finns där, saknas resurser att lyfta på alla stenar.

 ?? Foto: TT ?? Martin Lazar, kommunpoli­s i Botkyrka.
Foto: TT Martin Lazar, kommunpoli­s i Botkyrka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden