Ttela

Många nystartade företag under coronapand­emin

Konkursbes­keden har varit många under coronapand­emin. Samtidigt startades det under 2020 fler nya företag än året innan. Särskilt e-handelsför­etagen har ökat, men antalet nya företag har också blivit fler i många andra branscher.

- Karin Zwinkels karin.zwinkels@ttela.se Bild: Andreas Olsson andreas.olsson@ttela.se

I april flyttade Daniel Hansson in i lokalen där han nu driver Rekonderie­t Autospa AB i Trollhätta­n.

Företaget sysslar med rekonditio­nering, det vill säga invändig och utvändig tvätt av bilar samt polering av lack och eventuell applicerin­g av lackskydd.

Innan han startade det egna företaget hade han en fast anställnin­g som säljare inom elbransche­n, vilket var ett jobb som innehöll mycket resande.

– Nånstans finns en ände på det, men då är frågan: ska man hitta en anställnin­g lokalt eller satsa på den här drömmen? säger Daniel Hansson.

Det blev drömmen. Bilintress­et har Daniel med sig sedan barndomen och de senaste fem–sex åren har intresset för just bilvård vuxit fram ur det. Han började fixa kompisars och bekantas bilar på helger och redan efter ett par år lekte han med tanken på att starta eget.

Efter att ha under ett års tid haft koll på området där han nu har sin verksamhet fick Daniel innan jul äntligen titta på en lokal som passade.

– Jag har uppvaktat olika fastighets­ägare under rätt lång tid. Pandemin har gjort dem återhållsa­mma, säger Daniel Hansson.

Honom har pandemin dock inte fått att hålla igen, även om den till viss del har påverkat hans verksamhet.

– Hade jag fått en öppning tidigare hade jag nog vågat ändå, trots pandemin. Det har ändå varit en okej start. Det tar tid för folk att upptäcka en, men hade det inte varit för pandemin hade det kanske varit en lite annan benägenhet med besök också, säger Daniel Hansson.

Skillnaden mellan att hålla på med bilvård som en hobby och som ett jobb är stor.

– Det är ju något helt annat att göra någon bil åt någon bekant och att göra det för att få bästa möjliga lönsamhet, säger Daniel Hansson.

Sedan tillkommer också allt runtomkrin­g. Daniel Hansson har gått några kurser under pandemin om ekonomi och bokföring eftersom det är delar som han för tillfället sköter själv.

– Jag har ingen ambition att göra

det på sikt, men jag tror att det är bra att ha koll, säger han.

Att han för tillfället jobbar helt själv är något han hoppas kunna förändra framöver.

– Målet är att jobba upp lönsamhete­n och kanske på sikt kunna bli någon mer, säger Daniel Hansson.

 ?? Bild: Andreas Olsson ?? Daniel Hansson är en av dem som inte har låtit pandemin stoppa dem från att genomföra företagsdr­ömmen.
Bild: Andreas Olsson Daniel Hansson är en av dem som inte har låtit pandemin stoppa dem från att genomföra företagsdr­ömmen.
 ??  ?? I början var det mycket med renovering av lokalen men successivt har Daniel Hansson fått skaplig snurr på verksamhet­en.
I början var det mycket med renovering av lokalen men successivt har Daniel Hansson fått skaplig snurr på verksamhet­en.
 ??  ?? Bilder: Andreas Olsson
Bilder: Andreas Olsson
 ??  ?? Daniel Hansson vill kunna göra en rejäl förändring. ”Det är ingen löpande band-verksamhet. Helrekonde­r är min grej. Jag vill se resultat”, säger han.
Daniel Hansson vill kunna göra en rejäl förändring. ”Det är ingen löpande band-verksamhet. Helrekonde­r är min grej. Jag vill se resultat”, säger han.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden