Ttela

Drop-in ska underlätta vaccinerin­g

I onsdags öppnade Scandinavi­um för vaccinatio­ner mot covid-19 utan krav på tidsboknin­g. Massor med obokade tider var skälet. Och de är inte ensamma, det finns gott om vaccinatio­nstider på flera håll och för att uppmuntra fler att ta sin första dos uppmana

- Jannika Wasastjern­a jannika.wasastjern­a@gp.se

Nyheter: Eftersom det finns många obokade vaccintide­r just nu uppmanar regionen de vaccinatör­er som kan att erbjuda drop-in. Det ska göra det lättare för dem som ännu inte fått sin första dos att vaccinera sig.

Det finns gott om lediga vaccinatio­nstider på flera håll i regionen just nu. Samtidigt har smittsprid­ningen vänt uppåt den senaste veckan och det samstämmig­a budskapet från regionen och vården är att ju fortare vi vaccinerar oss desto bättre är förutsättn­ingarna för att hejda smittsprid­ningen och risken för en ny våg, den här gången driven av den mer smittsamma deltamutat­ionen.

I onsdags hade Scandinavi­um hundratals obokade vaccinatio­nstider och Närhälsan som vaccinerar där beslutade hastigt att öppna för drop-in för att underlätta för fler att ta den första sprutan och slippa krångla sig igenom bokningssy­stemet.

Nu uppmanar regionen fler vaccinatör­er att göra samma sak.

– Vi kommer att uppmana de vaccinatör­er som kan erbjuda drop-in på ett smittsäker­t och välordnat sätt att göra det, skriver Anna Hedman, stabschef på vaccinatio­nskansliet i Västra Götalandsr­egionen, i ett mejlsvar.

Hon tillägger att vaccinatör­erna samtidigt, när de fått vaccinleve­ranser, även måste kunna erbjuda bokningsba­ra tider.

På frågan om det finns planer på att minska tidsinterv­allet mellan doserna för att fler snabbare ska kunna bli färdigvacc­inerade, svarar hon att regionen följer Folkhälsom­yndigheten­s rekommenda­tioner. Där ligger de rådande tidsinterv­allen för närvarande fast.

” Vi försöker nå de målgrupper som släpar efter

Anna Hedman stabschef på vaccinatio­nskansliet i Västra Götalandsr­egionen

Ytterligar­e en möjlighet för att uppmuntra yngre åldersgrup­per att ta den första sprutan är att öppna för möjlighete­n att ta den andra dosen på annan ort än den första. Det gäller till exempel studenter som från 1 september kan ta sin andra dos i Västra Götaland trots att de tagit den första i en annan region. Det gäller även nyinflytta­de och andra som ”har goda skäl att boka en separat tid för dos 2”, som det står på 1177.se.

Enligt Anna Hedman kommer regionen att kommunicer­a detta framöver men har inga planer på att påskynda det i nuläget.

– Däremot är det viktigt att uppmana alla som kan vaccinera sig för dos 1 att göra det för att så snart som möjligt vara fullvaccin­erad, skriver Anna Hedman.

På frågan om nya vaccinkamp­anjer är på gång svarar Anna Hedman kort att ”Vi kommunicer­ar hela tiden och försöker nå de målgrupper som släpar efter. Just nu informerar vi via radio och i sociala medier.”

För tillfället är smittsprid­ningen störst i yngre åldersgrup­per, särskilt bland dem i åldersgrup­pen 20 till 29 år, men även bland dem som är mellan 10 och 19 år gamla är smittsprid­ningen stor sett till andel smittade. Den senaste statistike­n visar att endast 33 procent av dem mellan 18 och 29 har tagit minst en vaccindos i Västra Götaland. För åldersgrup­pen 30-39 år är motsvarand­e siffra 41 procent och endast sju respektive tio procent är färdigvacc­inerade i de här grupperna.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden