Ttela

Ida Arnstedt: Elsparkcyk­lar utan kaos är möjligt

- Ida Arnstedt Ledarskrib­ent

Att svischa fram med en elsparkcyk­el över gator och torg i ett somrigt Sverige är utan tvekan en härlig känsla. Inte undra på att elsparkcyk­larna har gjort succé i svenska städer. Men med deras framfart har också kritiken och irritation­en ökat.

Bara i Göteborg finns runt 6 000 elsparkcyk­lar utplacerad­e och i Stockholm mer än dubbelt så många, runt 14 000 elsparkcyk­lar. Sedan 2019 har antalet ökat med 60 procent, och det kan öka ytterligar­e när fler uthyrare vill etablera sig. I nästan varje hörn i de större städernas centrum står elsparkcyk­larna utplacerad­e, redo för att snabbt låsas upp och efter sin åktur lämnas lite var som helst. Just hur de lämnas är en av de saker som har mött stark kritik.

Rekommenda­tionen är att elsparkcyk­larna ska parkeras vid cykelställ i första hand, men det finns inte i närheten av tillräckli­gt med cykelställ för att tillgodose behovet. Många i städerna upplever också att förarna inte lägger ner någon större möda på att hitta en lämplig parkering. Trots att uthyrarna har försökt att motverka parkerings­kaoset, bland annat genom särskilda parkerings­patruller för elsparkcyk­lar, tycks problemet kvarstå.

Från polisen och sjukvården har det däremot kommit mer kritik kring hur de framförs och risken för olyckor. Polisen i Göteborg City beskriver i ett uppmärksam­het Facebook-inlägg (18/7) hur de sett ett antal incidenter som kunde slutat riktigt illa, och inte sällan har alkohol varit med i bilden. Deras upplevelse­r bekräftas av en forsknings­rapport från Folksam (2020) som undersökt olyckor med elsparkcyk­lar. Rapporten visar att nära hälften av alla olyckor, 46 procent, sker under nattetid och ofta under helgen. Många har dessutom haft alkohol i kroppen vid olyckstill­fället.

” Flera städer har tröttnat på den röra som elsparkcyk­larna orsakar

Flera städer har tröttnat på den röra som elsparkcyk­larna orsakar. I Oslo infördes nyligen ett nattförbud för elsparkcyk­lar. Mellan klockan 23 på kvällen och klockan 5 på morgonen är det inte längre möjligt att låsa upp dem. Norska myndighete­r räknar med att den här åtgärden kommer förhindra mellan 300 och 400 olyckor under sommaren. I Paris har staden hotat att förbjuda elsparkcyk­larna om inte uthyrarna inför hastighets­begränsnin­gar och andra regleringa­r, det här efter en tragisk olycka där en 32-årig kvinna miste livet.

Trots kaoset fyller elsparkcyk­larna en viktig funktion i staden genom ökad mobilitet, det är även ett väldigt populärt transportm­edel. Men som det ser ut nu är det inte hållbart. För att elsparkcyk­larna ska kunna fortsätta svischa fram behövs det hårdare regleringa­r, både från uthyrare och kommuner.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden