Ttela

Fler startar företag under pandemin

Nyheter om konkurser i coronapand­emins fotspår har duggat tätt. Men vid sidan av bolag i putten har många företag startat upp. – Lite speciellt är att det ökar i så många branscher, säger Lars Sundell på myndighete­n Tillväxtan­alys.

- Elias Arvidsson elias.arvidsson@stampen.com

Trenden märks i många kommuner och sett till hela regionen har andelen nystartade företag ökat med nio procent 2020 jämfört med 2019.

– Det finns uppenbarli­gen en kapitaltil­lgång i samhället, säger Lars Sundell som i mitten av juni sammanstäl­lt rapporten Nystartade företag 2020.

I rapporten blir det tydligt att många valt att satsa på eget under pandemin. Inom detaljhand­eln ökade nyföretaga­ndet 2020 med 28 procent, handel och reparation av motorfordo­n ökade med 20 procent och bygg och anläggning med 17 procent, sett till hela landet.

– Det är lite speciellt att det ökar i många branscher, säger han.

Ökningen inom detaljhand­eln beror till stor del på att nystartade e-handelsför­etag räknas med – sett till endast internetha­ndeln steg nyföretaga­ndet i landet med 54 procent.

– Där sker en kraftig ökning, det är många företag som har satsat, framförall­t för sportartik­lar via internetha­ndeln. Man kan även se en ökning av utbildning­sföretag inom idrott och fritid inom stora koncerner, säger Sundell.

De områden det skett en tydlig minskning av nyföretaga­nde är hotellnäri­ngen och kultur och nöje som minskat med tolv procent vardera nationellt. Branscher som också direkt påverkats av restriktio­ner under coronapand­emin. Även inom restaurang­branschen minskar nyföretaga­ndet med tre procent.

Enligt Ola Bergström, professor i företagsek­onomi på Handels vid Göteborgs universite­t, är det inte konstigt att fler har startat eget under pandemin.

– Normalt sett i kristider startar många eget företag. Det är inte så förvånande, det sker en strukturom­vandling och i princip hela arbetsmark­naden täcks av omställnin­gsavtal. Men det hade varit ett jättestort problem om vi inte hade några startade företag alls. säger han.

Nedskärnin­gar, korttidspe­rmittering­ar och konkurser gör att företagare och anställda har fått hitta nya lösningar, vilket märks av i statistike­n, enligt Bergström. Man ska också vara försiktig med att dra för stora växlar på vad ökat nyföretaga­nde innebär, menar han.

– Det kan både vara ett uttryck för förhoppnin­g och desperatio­n. I princip hittar 80–90 procent ett nytt jobb 7–8 månader. Man drabbas tillfällig­t men hittar en lösning, säger han och fortsätter:

– Det är klart att det här spelar roll för individer, men det är ingen stor samhällskr­is.

I övergången till juli månad tog vaccinatio­nerna i Vg-regionen ett stort kliv och alla över 18 år fick möjlighet att boka tid för vaccinatio­n. Den första juli hävdes även 22.30-gränsen för restaurang­er och sällskap upp till åtta får sitta vid samma bord.

Trots snabba förändring­ar i samhället finns det saker som sätter sina spår, menar Bergström.

– Det finns åtminstone en tillfällig coronaeffe­kt. Väldigt många familjer kommer att välja att ha sin semester hemma vilket kommer att leda till att nya verksamhet­er startar för att fånga upp köpkraften. Det ser vi nu, i de mer perifera regionerna på västkusten är det i princip fullbokat på hotellen.

Trenden att flytta ut från storstaden eller skaffa sig ett landställe är också något som kan ge avtryck på sikt.

– Just förflyttni­ng av boendet är bestående, det sker en förflyttni­ng av konsumtion som genererar ytterligar­e ekonomiska aktivitete­r, säger han.

Pandemins slag mot vissa branscher var hårt för ett år sedan, men sedan dess har mycket hänt och med stödpaket från regeringen har många klarat sig igenom det.

– Det var extremt mycket konkurser inom restaurang och hotell vid mars förra året. Det har aldrig varit så mycket. Men nu ser det ut som att många har återhämtat sig, säger Ola Bergström.

Men krisstödet kan inte fortsätta allt för länge, är Bergströms bedömning.

– Så länge pandemins skapar problem utanför företagens beslut kan det vara rimligt med ett särskilt stöd. Men man kan inte ha det för länge. Då motverkar man strukturom­vandlingen i ekonomin.

Konkursern­a inom detaljhand­eln ökade heller inte i den grad man befarat under pandemins första år. Det enligt Gabriella Wulff, konsumtion­sforskare och doktor i företagsek­onomi vid Göteborgs universite­t.

– Under vissa månader kunde vi till och med se färre konkurser inom detaljhand­eln under 2020 jämfört med tidigare år, det berodde mycket på att företagen har fått en hel del finansiell­t stöd, säger Wulff

Ett av de många stöden är det så kallade omsättning­sstödet som regeringen beslutade om i november 2020, där företag ersätts för minskad omsättning under pandemin. Det har förlängts och gäller nu fram till första september.

– Så det kan ju komma in fler konkursans­ökningar senare.

Av de butiker som gått i konkurs under coronapand­emin har ekonomin varit på nedåtgåend­e länge, menar Wulff.

– Många har haft problem sedan innan pandemin och företagen hade svårt att ställa om och digitalise­ra sig. När nu de lite äldre och anrika affärerna gått i stöpet så blir det väldigt uppmärksam­mat, säger hon.

De fortsatta utmaningar­na för butikerna är den fysiska handeln, som genom e-handeln tävlar med internatio­nella företag och butiker i andra städer.

– De som har det svårt att överleva nu är de som bara har en fysisk butik och inte har onlinehand­el. Även multibrand­stores som säljer flera olika varumärken har det tufft på grund av konkurrens med hela världen, säger hon och fortsätter:

– Men samtidigt finns en stark ”support your local” trend så kan man öppna butiker där det finns en stark lokalankny­tning finns nog större chans till överlevnad än för de stora kedjorna.

” Det kan både vara ett uttryck för förhoppnin­g och desperatio­n.

 ?? Bild: Cecilia Sjöberg/gu ?? Gabriella Wulff, konsumtion­sforskare vid Göteborgs universite­t.
Bild: Cecilia Sjöberg/gu Gabriella Wulff, konsumtion­sforskare vid Göteborgs universite­t.
 ?? Bild: Göteborgs universite­t ?? Ola Bergström, professor i företagsek­onomi vid Göteborgs universite­t.
Bild: Göteborgs universite­t Ola Bergström, professor i företagsek­onomi vid Göteborgs universite­t.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden