Ttela

Experten varnar: Därför ska du inte duscha när det åskar

Ska man verkligen sätta sig i bilen när det åskar? Är det blixten som låter? Och varför ska man inte duscha när åskovädret slår till? Vi reder ut frågor om blixtar och åskoväder med en docent i högspännin­gsteknik.

-

Värmebölja­n ser ut att hålla i sig och det innebär också ett och annat regn- och åskoväder. Då kan också blixtar lysa upp himlen. Men vad händer egentligen när det åskar och blixtrar? Jörgen Blennow, docent i högspännin­gsteknik vid Chalmers tekniska högskola, reder ut väderfenom­enet.

När blixten slår ner och mullret kommer, är det blixten eller åskan som låter?

– Det är samma sak.

Blixt och åska är samma sak?

– Ja, eller det beror på vad man menar med åska. Blixten är själva urladdning­en och det är en så stor ström som under en kort tid går mellan moln och mark. Blixten blir väldigt varm, cirka 20 000 grader. Varm luft expanderar och när den varma luften krockar med luften som finns utanför då bildas ett ljud. Och ljud är ju en tryckskill­nad, en tryckvåg. Då ljudet bildas på grund av att blixten är så varm och luften expanderar.

Så det man hör är egentligen inte när blixten träffar marken utan när luften expanderar och krockar med luften runt om?

– Ja precis, den tryckexpan­sionen som uppstår. Och de där sakerna uppstår ju samtidigt men skenet från blixten rör sig med ljusets hastighet och tryckvågen, alltså ljudet, rör sig med ljudets hastighet. Så det tar mycket längre tid för ljudet att komma än ljuset.

Men är tricket att räkna sekunder korrekt för att veta hur långt bort blixten slår ner?

– Ljudet rör sig ungefär 350 meter per sekund och det är därför man säger att om man räknar till tre så är det ungefär en kilometer bort, alltså tre gånger 340 meter. Hinner man räkna till tre mellan ljus och ljud befinner sig blixten cirka en kilometer bort. Ljudet reflektera­s ju sedan och blir ganska långvarigt men det beror på reflektion­er i terrängen.

– Sedan ska man komma ihåg att det inte bara är en blixt eller en urladdning. När vi ser att blixten flimrar beror det på att det sker flera urladdning­ar i samma kanal. Så det är alltså tre till fyra blixtar som slår ner i samma ledande kanal. Och luften där är så varm och hinner inte svalna, så ljuset kan finnas kvar. Själva kanalen försvinner alltså inte helt och hållet. Men det främsta anledninge­n är att våra ögon inte klarar av att uppfatta de olika blixtarna för att det är så kort tid, ett hundra millisekun­der, mellan dem.

Stämmer det fortfarand­e att man kan sätta sig i bilen?

– Ja, så länge man har en bil som består av ett metallskal. Man är då omgiven av en metall så att man är skärmad där inne.

Nu när vissa har elbilar, spelar det någon roll?

– Nej det gör det inte, så länge skalet och karossen på bilden är metallisk.

Ska man dra ut kontakter, stänga av sin tv och inte prata i telefon under tiden det åskar?

– Det beror lite på hur man bor. Om man har luftlednin­gar och blixten skulle träffa den eller skulle slagit ner i närheten kan spänningen gå in i huset. Då ska man definitivt dra ut all elektronik. Men om man bor inne i stan där man har ett kabelnät och inga ledningar i luften, då tror jag det spelar mindre roll. Då är ju ledningarn­a nedgrävda.

Är det någon annat man ska tänka på när det åskar?

– Jag tycker man ska undvika att duscha, i alla fall om man bor ute på landsbygde­n.

Varför?

– Det är stora strömmar från blixten och om blixten slår ner sprids strömmar i marken. Finns det då vattenledn­ingsrör gjorda av metall då leder de ström betydligt bättre än vad marken gör. Jag har pratat med en kvinna som duschade när blixten slog ner och fick ström genom kroppen.

Hur vanligt är detta?

– Inte särskilt vanligt. De jag har pratat med är väl mindre än ett fall per år. Själv duschar jag absolut inte när det åskar. Sedan har vi det som kallas stegspänni­ng.

Stegspänni­ng, vad är det?

– Det innebär att om blixten slår ner marken och strömmen sprids

 ?? Bild: Johan Nilsson ?? När det är åskoväder kan blixtar lysa upp himeln på de mest spektakulä­ra sätt.
Bild: Johan Nilsson När det är åskoväder kan blixtar lysa upp himeln på de mest spektakulä­ra sätt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden