Ttela

Hälften av linjerna tillbaka på Landvetter

Coronapand­emin börjar klinga av och flygbolage­n och resenärer börjar flyga från Landvetter Airport igen. Redan i juni återvände 20 procent av resenärern­a. En handfull nya destinatio­ner ska också sparka i gång. – Det är en jätteöknin­g. Det har varit spökli

-

Förmiddags­planen till Malaga och Jordanien ska checkas in och köerna av passagerar­e i solhattar och väskberg ringlar långa inne i på Landvetter flygplats.

Det känns nästan som före corona – men ansiktsmas­kerna som hänger med här och var skvallrar om att folk fortfarand­e är lite försiktiga.

Bara för några månader sedan ekade det nästan i den stora inchecknin­gshallen, men nu är resenärern­a på väg tillbaka, om än i lugn takt. I juni hade Landvetter Airport närmare 126 000 resenärer, en minskning med drygt 80 procent jämfört med juni 2019.

Men för flygplatsd­irektören Anna

Strömwall är det goda nyheter.

– Nu är det ”bara” minus 80 procent, vilket är en jätteöknin­g. Nu återvänder sorlet och förväntnin­garna bland resenärern­a och allt det som vi är vana vid. Och vi ser ytterligar­e ökningar i juli, men det är inga siffror vi går ut med ännu, säger hon.

Det är inte bara antalet passagerar­e som ökar, det gör också antalet flyglinjer till de olika destinatio­nerna i Sverige och Europa.

– Just nu är det nära 50 linjer som har kommit tillbaka, vi hade knappt 100 innan pandemin, och så är det några nya som startar i juli och augusti, säger Anna Strömwall.

Flygbolage­t med den största trafiken på Landvetter Airport just nu är Ryanair, som har 16 linjer. Bolaget har också en rad nya linjer som startar i sommar och höst:

Banja Luca i Bosnien, Zagreb i Kroatien, Riga i Lettland och Billund i Danmark.

Samtidigt kommer Wizz Air att flyga på Sarajevo i Bosnien.

Balkanflyg­en är heta – både för turister och alla de som ska åka och hälsa på släkt och vänner.

Tidigare har redan brittiska lågprisbol­aget Easyjet aviserat att man återupptar flygtrafik­en på Landvetter och öppnar direktlinj­e till Mallorca och Berlin i sommar.

BRA har återupptag­it trafiken och börjat flyga på Århus i Danmark, och SAS på Nice.

En av de största och kanske viktigare flygnyhete­rna för Göteborg är att Ryanair tänker utmana SAS på inrikestra­fiken, och börjar flyga mellan Landvetter och Arlanda i slutet på augusti.

– Det är en jättestor nyhet. Arlanda är ju en viktig destinatio­n för oss, inte bara som slutdestin­ation men även som en hubb vidare ut i världen, säger Anna Strömwall.

Det kommer att underlätta för göteborgar­e och västsvensk­ar att ta sig vidare ut i världen när även långdistan­strafiken till USA och Asien drar igång igen.

– Även om hälften av linjerna är tillbaka så är frekvensen lägre än innan pandemin. Hälften av kapacitete­n är inte tillbaka ännu, och där jobbar vi jättemycke­t för att Göteborg ska vara med och konkurrera om flygtrafik­en. De internatio­nella flygförbin­delserna är väldigt viktiga för regionen. Inte bara för alla som vill åka på semester och träffa släkt och vänner. Det är också viktigt för näringsliv­et och akademin att ha smidiga reseförbin­delser, säger Anna Strömwall.

Tillbaka till det normala – men ändå inte.

– Allt hänger ju direkt ihop med smittsprid­ningen, restriktio­ner och rekommenda­tioner kopplat till resande. Där har vi sett en direkt korrelatio­n. Just nu är det flera länder som öppnar upp, samtidigt som vi ser en ökad smittsprid­ning

 ??  ?? Resenärern­a är tillbaka på Landvetter flygplats.
Resenärern­a är tillbaka på Landvetter flygplats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden