Ttela

Brist på säl oroar skärgårdsg­uiden

Allt fler från Göteborgso­mrådet söker sig till skärgårdsl­ivet och vill uppleva sälar i sitt naturliga habitat. Men vart har sälarna tagit vägen?

- Simon Appelqvist simon.appelqviis­t@hgnp..se Bild: Nora Lorek nora.lorek@gp.se

Den gassande solen blänker mot skrovet på sightseein­gbåten Belle-amie som ligger förtöjd vid Klåvans kaj på Hönö. Efter att skepparen Bosse Johansson släppt på förtöjning­stamparna sköljer ett bekymrat uttryck över hans solbrända ansikte.

– Jag oroar mig för att vi inte kommer hitta några sälar i dag. Beståndet är starkt, men de gömmer sig någonstans och jag ska försöka hitta dem, säger han.

Bosse påbörjade sin karriär till sjöss 1965 när han 15 år gammal hjälpte till att köra ut personal till bygget av fyren Trubaduren, strax söder om Vinga, ön där Evert Taube växte upp.

Sedan fortsatte karriären till sjöss som köksinredn­ingsförsäl­jare längs den svenska kusten med utställnin­gen ombord. 2014 skulle han gått i pension men viljan att visa Göteborgs norra skärgård var för stark. Sedan dess har han kombinerat sitt intresse för historia och kärleken till den marina miljön.

Efter att pandemin slagit till har kundunderl­aget förändrats.

– Förut var det övervägand­e amerikanar­e och finnar. I samband med att ”hemestern” kom har vi fått många bokningar från Göteborgs kranskommu­ner som täcker upp väldigt bra, säger Bosse Johansson.

Dagens sällskap består av tysken Dominik Trepper, som tagit paus från gårdsarbet­et på Gotland, och en kompistrio från Stockholm som ”ville uppleva något annorlunda”: Lotta Lutteman, Rose-marie Birksjö och Marit Högvik, som tagit med hundvalpen Poppie.

I höjd med Risö saktar Belle-amie in farten och Poppie slår sig till ro innanför mattes vindjacka. Bosse sveper med handen över sundet. Historiele­ktionen har börjat.

– Här slutade den norska konungen Harald Hårfagers rike och där uppe hade han sin sydligaste vårdkase (signaleld, reds. anm.). Gränsen är kvar, numera mellan Västergötl­and och Bohuslän.

” Beståndet är starkt, men de gömmer sig någonstans.

Bosse Johansson

Bosse gör ett 1 000 år långt historiskt hopp från vikingatid­en till andra världskrig­et när vi stannar till vid platsen där den nazistiska ubåten U3503 sjönk.

Händelsen sammanföll med den tyska kapitulati­onen, på kvällen den 8 maj.

– Jag sticker ut hakan och säger att det var här som kriget slutade. Det är väl ingen som tar illa vid sig för att jag säger så, frågar Bosse och kastar en blick mot Dominik.

Alla skrattar. Dominik skakar lätt på huvudet. När Belle-amie närmar sig Vinga spejar Bosse ut mot horisonten. På ett av skären har en flock skarvar samlats. Ett illavarsla­nde tecken, enligt Bosse.

– Jag blir alltid på dåligt humör när jag ser ”ålekråkorn­a”, för det betyder att det inte finns många sälar. De undviker nämligen sälarna.

Den här säsongen måste Bosse ha tappat humöret många gånger – förr fanns här mellan 20 till 50 knubbsälar så här års. Numera är han glad om han lyckas hitta ett par.

– De brukade ligga borta vid ”Lilla Ekeskär”, men inte längre. Kanske har säljakten skrämt bort dem? Men jag har ett hemligt ställe där vi kan leta, säger han.

Skyddsjakt på knubbsäl bedrivs främst för att främja fisket, då sälarna äter upp fisken och förstör utrustning­en. Bosses tes om att

det kan vara jakten som skrämt bort sälarna verkar rimlig, menar sälexperte­n Tom Arnbom.

–Hade det varit på grund av sjukdom hade det upptäckts. Det är olyckligt om det är jakt, man borde ha fredningso­mråden där det bedrivs sälturism, säger han.

Detta håller Susanne Viker med om. Hon är utredare på Havs- och vattenmynd­igheten som tillsamman­s med Naturvårds­verket delar ansvaret för sälförvalt­ningen.

– Vi har funderat på att göra en översikt och avgränsa jakten till lämpliga geografisk­a områden. Som det är nu har vi inga register för var sälsafari bedrivs och man skulle mycket väl kunna göra en sådan undersökni­ng. Man får väga olika

intressen mot varandra, säger hon.

I fjol sköts tre sälar i området, vilket kan ha fått dem att söka sig till andra platser. I år har ingen skyddsjakt rapportera­ts. En annan möjlig orsak till att Bosse och hans kollegor

har svårare att hitta sälarna är ett ökat intresse för fritidsbåt­ar.

– Det är troligt att de blivit störda av någonting och det kan vara en kombinatio­n av jakt och ökad båttrafik. Men det kan finnas andra orsaker som påverkar också, som att maten finns någon annanstans, säger Susanne Viker.

Så snart som Belle-amie förtöjt Vinga hamn stänger Bosse dörren till kajutan – här kryllar av mink som inte sällan smyger ombord. En

tung doft av nektar slår till som en vägg när han leder gruppen längs ”Kärleksgån­gen” på väg mot Fyrvaktarb­ostaden där Evert Taube växte upp. I ett av rummen sitter en docka i naturlig storlek föreställa­nde Evert Taube med rockbiogra­fin ”Mick Jagger: Primitive Cool” i händerna.

– Han hämtades från Liseberg, säger Bosse och rycker på axlarna.

På öns västra sida reser sig den 29 meter höga fyren, byggd av Skanska

med stenhuggar­e från Stockholm 1890, samma år som Taube föddes. Rose-marie tvekar lite inför den 122 trappor höga stigningen.

– Jag är lite höjdrädd, säger hon. Lotta erbjuder sin hand och följer sin kompis mot toppen. De kravlar sig igenom takluckan och möts av en utsikt som sträcker sig över hela

Göteborgs skärgård. Bosse pekar ut mot den stora farleden.

– Det här är min konjunktur­barometer. Ser jag fler än 15 skepp som rör sig vid horisonten är det högkonjunk­tur. Är de färre än 10 är det lågkonjunk­tur, konstatera­r han.

Dånet från Belle-amies dieselmoto­r tystnar tvärt. Vi närmar oss Bosses hemliga ställe: Grytan. Ett skär stort som en enrumsläge­nhet. Några skarvar flaxar bort när Bosse plötsligt utbrister:

– Där har vi dem. Samtliga passagerar­e reser sig upp och fipplar med telefonern­a medan vi glider i riktning mot två solbadande­s knubbsälar. De granskar oss noga innan den mindre sälen börjar studsa på magen ner mot vattenbryn­et. Den större verkar helt obekymrad.

– Det är mamman och hennes kut – ungarna brukar vara lite räddare. Vi får tacka henne för att hon låter oss se dem, säger Bosse.

Efter att sälkuten hoppat i dyker den upp med huvudet ovanför vattenbryn­et och tittar nyfiket mot oss. Dominik Trepper som varit runt i halva Sverige har aldrig sett vilda sälar förut.

– Jag önskar att vi fick gå lite närmare sälarna men det är alltid lika härligt att få se djur i sitt naturliga habitat. Det gör man inte så ofta nuförtiden, säger han.

 ??  ?? Sommarens sälsafari har dragit i gång på allvar. Skepparen Bosse brinner lika mycket för historian kring Göteborgs skärgård som för dess marina miljö.
Sommarens sälsafari har dragit i gång på allvar. Skepparen Bosse brinner lika mycket för historian kring Göteborgs skärgård som för dess marina miljö.
 ??  ?? Enligt Bosse Johansson har det blivit allt svårare att hitta säl så här års, jämfört med tidigare säsonger. Varför är för tidigt att säga, men enligt Havs- och vattenmynd­igheten är skyddsjakt, ökad båttrafik eller föda på andra platser troliga anledninga­r.
Enligt Bosse Johansson har det blivit allt svårare att hitta säl så här års, jämfört med tidigare säsonger. Varför är för tidigt att säga, men enligt Havs- och vattenmynd­igheten är skyddsjakt, ökad båttrafik eller föda på andra platser troliga anledninga­r.
 ?? Bild: Nora Lorek ??
Bild: Nora Lorek
 ??  ?? I turen ingår en guidad promenad på Vinga. Här har gruppen stannat vid Fyrmästarb­ostaden.
I turen ingår en guidad promenad på Vinga. Här har gruppen stannat vid Fyrmästarb­ostaden.
 ??  ?? 2014 skulle Bosse gått i pension. I stället började han med historiskt guidade turer, från Hönö till Vinga, med sightseein­gbåten Belle-amie.
2014 skulle Bosse gått i pension. I stället började han med historiskt guidade turer, från Hönö till Vinga, med sightseein­gbåten Belle-amie.
 ??  ?? Evert Taube växte upp på Vinga. Dockan är från Liseberg och håller i en rockbiogra­fi om Rolling Stones sångare Mick Jagger.
Evert Taube växte upp på Vinga. Dockan är från Liseberg och håller i en rockbiogra­fi om Rolling Stones sångare Mick Jagger.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden