Ttela

Manliga doulorna brinner för föräldrask­ap

Barnafödan­de är till stor del fortfarand­e en kvinnlig sfär. Men män har lika stor anledning att engagera sig i sina barns födslar, menar Fredrik Stillerud och Fredrik Carlsson – Sveriges enda manliga doulor.

- Lotta Hohner lotta.hohner@gp.se

Bastian kikar fram och leker tittut bakom klängrosor­na i villaträdg­ården i Falkenberg. En knapp halvminut senare har han gett sig i kast med uppgiften att bestiga en stol på altanen. Han har den stolpiga och oberäkneli­ga gången hos någon som nyligen bemästrat konsten att gå upprätt och ett leende som kan charma brallorna av hela världen. Pappa Fredrik Stillerud får ligga i för att hänga med. Förlossnin­gen som för 14 månader sedan förde in sonen i hans liv minns han tydligt.

– Det var en så häftig upplevelse! Trots att det bitvis var ganska dramatiskt kände jag mig lugn och trygg hela tiden och jag kände att jag kunde vara ett bra stöd och påminna Tiffany om att röra på sig och andas, och trycka och massera på rätt ställen.

Sambon Tiffany Adde håller med. – Han var mer påläst än jag, och ett väldigt bra stöd för mig. Det var så skönt att ha honom där.

Fredrik hade i flera år känt att han ville jobba med det här på något sätt, och haft en längtan efter att utbilda sig till doula. Men att som man våga ta steget och ge sig in i förlossnin­gsvärlden var inte helt självklart.

– Jag har väldigt stor respekt för att det ses som en kvinnlig sfär och har funderat mycket på om jag får komma in och ”störa” där. Men jag tror att jag har en hel del att bidra med när det gäller sådant som inte alltid får plats i den vanliga gravidoch förlossnin­gsvården.

Vid sidan av arbetet som lärare leder han pappagrupp­er ideellt och har där märkt ett stort behov hos pappor att diskutera förlossnin­gar och föräldrask­ap. För många har förlossnin­gen upplevts som traumatisk och en känsla av maktlöshet återkommer ofta.

– Många pappor har aldrig sett en riktig förlossnin­gsfilm innan och vet ingenting om hur en förlossnin­g går till eller hur det ser ut när ett barn kommer ut ur slidan. Det blir en total chock. Mitt jobb som doula handlar ju inte om att jag ska stå och gulla med pappan under förlossnin­gen, men att inför och under få prata om sina rädslor och förväntnin­gar kan göra att man blir ett bättre stöd. En förlossnin­g blir ju inte trygg om inte den som är med också är det.

Han tror att en större delaktighe­t från pappor före, under och efter förlossnin­g kan leda till ökad jämlikhet i föräldrask­apet.

– Efter förlossnin­gen finns en föreställn­ing om att barnen mer eller mindre måste sitta ihop med mamman det första året och där behöver pappor stöttning i att våga ta plats i föräldrask­apet. Ofta uppmanas de av vården och omgivninge­n att ”sköta markservic­en” medan bebisen ses som mammans uppgift. Kan det inte ha biologiska orsaker att man ser det så, som amning och hormoner?

– Jag förringar verkligen inte betydelsen av hormoner, jag vet ju hur viktiga de är för en förlossnin­g exempelvis. Men för att kunna bli en fullvärdig förälder behöver även den som inte fött barnet eller ammar det få lära sig dess signaler och knyta an till det.

Förutom att stötta papporna vill Fredrik Stillerud också nischa in sig mot familjer som inte följer den traditione­lla mamma-pappa-barn-mallen. Han har många vänner som är homosexuel­la och trans och ser att de ofta möts av oförståels­e inom förlossnin­gsvården.

– Det kan vara lesbiska som fortfarand­e får frågan om vem pappan är egentligen, eller transmän som föder barn där det ofta helt saknas kunskap inom vården, personer som skaffat barn med en vän eller där man är fler än två om föräldrask­apet. Det är tufft att bryta mot normer och där hoppas jag kunna vara en brygga i mötet med mödraoch förlossnin­gsvård.

Fredrik Stillerud är inte landets enda manliga doula – det finns en till. Han heter också Fredrik.

– Det höjs en del ögonbryn, det är fortfarand­e så att vi män inte anses ha i det där rummet att göra eller bör ta den platsen. Men de allra flesta brukar bli nyfikna och reagera positivt, säger Fredrik Carlsson som arbetar som doula och har genomgått en sex månader lång utbildning till det.

För honom väcktes intresset för förlossnin­gar när hans andra son Adam kom till världen. Första sonens förlossnin­g hade varit traumatisk och det tog tid för Fredrik Carls

” Det höjs en del ögonbryn, det är fortfarand­e så att vi män inte anses ha i det rummet att göra eller bör ta den platsen

Fredrik Carlsson Doula

son att knyta an ordentligt. Men andra gången blev det en positiv och

väldigt betydelsef­ull upplevelse.

– Det var en enorm skillnad jämfört med den första där jag bar på så mycket rädsla lång tid efteråt. Det betydde så mycket för mig att

vara med under graviditet­en och förlossnin­gen andra gången. Här finns mycket för oss män att jobba med. Att våga möta våra känslor kring förlossnin­gar och ta oss igenom olika motstånd inom oss själva, att förstå att vi kommer närmare våra barn även under graviditet­en och inte bara stå bredvid.

I sitt uppdrag som doula riktar han in sig mycket på för-och efterarbet­e

med både mamman och partnern.

– Har vi gjort ett tillräckli­gt stadigt förarbete är det inte alls säkert jag behöver vara med på själva förlossnin­gen sedan. Mitt mål är att stötta pappan mentalt och styrkemäss­igt så att han kan vara där för henne.

De manliga barnmorsko­rna är något fler än två, men hela 99 procent av de legitimera­de inom yrket är kvinnor enligt statistik från Socialstyr­elsen. Nästan alla intresseor­ganisation­er och sociala

medier-grupper som engagerar sig i förlossnin­gar består uteslutand­e av kvinnor. Födande är helt klart något som anses angå kvinnor i första hand. Av naturliga skäl, kan man tycka.

– Jag har full förståelse för de som

tycker det känns konstigt att anlita en manlig doula. Men det kan också finnas de som föredrar det av olika skäl. Många ser förlossnin­gar som något heligt kvinnligt, och det är ju jättebra om man finner styrka i det.

Jag kommer aldrig vara den typen av doula som kapslar in moderkakor eller erbjuder snippsauna, det är inte min domän riktigt. Men det finns så många andra saker jag kan bidra med som man, säger Fredrik Stillerud.

Kollegan Fredrik Carlsson är inne på samma spår och är övertygad om att männen kommer börja ta mer plats inom förlossnin­gar och allt som hör till dem. Han tycker att män bör läsa på mer om hur förlossnin­gar och förlossnin­gsvård

fungerar, och om hur bristerna ser ut när det gäller den sistnämnda.

– Våra barns förlossnin­gar angår oss män i allra högsta grad.

Jag kommer aldrig vara den typen av doula som kapslar in moderkakor eller erbjuder snippsauna, det är inte min domän riktigt. Men det finns så många andra saker jag kan bidra med som man.

Fredrik Stillerud

Doula

 ??  ?? Fredrik Stillerud är en av bara två manliga doulor i hela landet.
Fredrik Stillerud är en av bara två manliga doulor i hela landet.
 ??  ?? Bilder: Lisa Thanner
Bilder: Lisa Thanner
 ??  ?? Sonen Bastians födelse blev en stark upplevelse där tankarna på att bli doula tog fart ytterligar­e.
Sonen Bastians födelse blev en stark upplevelse där tankarna på att bli doula tog fart ytterligar­e.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden