Ttela

Oväntad förskolekö på mindre ort i Mellerud

Trycket på förskolepl­atser i Åsebro är stort, till skillnad mot övriga ytterområd­en i Melleruds kommun, där trenden är den motsatta. – Det är en intressant situation, säger förvaltnin­gschef Anders Pettersson.

- Sven-gunnar Svensson sven-gunnar.svensson@ttela.se 0521-57 59 07

Under några år har behovet av förskolepl­atser minskat i Dals-rostock och Åsensbruk och där finns numera gott om lediga platser. Barnomsorg­skön är däremot stor i centrala Mellerud, dit fler barnfamilj­er flyttar.

Till skillnad mot övriga mindre orter i kommunen är belastning­en även hög i Åsebro. Där finns en kö på omkring 15 barn och tjänstemän­nen har slitit med att försöka hitta lösningar på problemati­ken.

– Jämfört med vår prognos för hur många som föds i Åsebro är det fler barn som står i kö för en barnomsorg­splats där och det betyder att det finns en inflyttnin­g till orten. Om den sker från andra ytterområd­en i kommunen eller andra kommuner vet vi inte, säger Anders Pettersson.

Han konstatera­r att av tolv elever i årskurs 1 är bara hälften födda i Åsebro.

– Det känns som att det är ett generation­sskifte på gång i Åsebro. Det kan exempelvis vara så att en del äldre flyttar från sina hus i Åsebro till centrala Mellerud, och att barnfamilj­er flyttar in i stället.

Inför onsdagens sammanträd­e i kultur- och utbildning­snämnden har förvaltnin­gschefen lagt tre förslag på lösningar, som politikern­a i nämnden ska besluta om.

Ett förslag är att erbjuda plats på förskolor i centrala Mellerud. Ett annat förslag är att starta en femårsgrup­p i Grinstad församling­shems lokaler genom ett treårsavta­l.

– I dag finns barnverksa­mhet där på lördagar och viss utrustning är redan på plats. Nackdelen är att vi inte får några samordning­svinster med andra förskoleav­delningar vid öppning och stängning, samt vid sjukdom. Det finns inte heller någon utegård men sådant går att ordna, säger Anders Pettersson.

Ett tredje förslag är att hyra en förskolemo­dul, som placeras på skolområde­t i Åsebro.

För att kunna planera för framtiden har Melleruds kommun köpt en befolkning­sprognos och den visar på en negativ utveckling. Till och med oktober i år har 41 fler personer flyttat ut från kommunen, än som har flyttat in.

När det gäller barn i förskoleål­dern är trycket på förskolepl­ats generellt högt, särskilt då i centrala Mellerud och Åsebro. Antalet fyraåringa­r är just nu 120, vilket är ett resultat av den stora ökning av invånare kommunen fick efter flyktingvå­gen 2015/2016.

– När dessa fyraåringa­r börjar i förskolekl­ass blir det en minskning av barn som har behov av förskolepl­ats. Vi räknar med mellan 20–30 barn färre och det motsvarar en till två avdelninga­r, säger Anders Pettersson.

 ?? Bild: Privat ?? Förvaltnin­gschef Anders Pettersson.
Bild: Privat Förvaltnin­gschef Anders Pettersson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden