Ttela

Halvt kilo amfetamin hittades – man åtalas

Ett paket, adresserat till en man i Trollhätta­n, fick tullen i Malmö att ana oråd. Tullinspek­törerna öppnade det och hittade nästan ett halvt kilo amfetamin. Nu åtalas Trollhätte­bon misstänkt för narkotikas­muggling.

- Hanna Dahlström hanna.dahlstrom@ttela.se 0520-42 26 00

Det var i mitten av september i år som paketet kom in till tullen i Malmö. Det kom från Tyskland och var adresserat till en man i Trollhätta­n.

Tullperson­alen beslutade sig för att ta reda på vad det innehöll och när man öppnade det hittade man en påse med vitt pulver. Efter provtagnin­g och vägning konstatera­de man att det innehöll 496,3 gram amfetamin.

Tullverket­s personal bytte ut narkotikan mot så kallat Uv-pulver och lät det gå vidare upp till Trollhätta­n. Några dagar senare körde posten ut det till mannens bostad och lade det i brevinkast­et. Tullinspek­törer hade då koll på mannen och han greps och anhölls samma dag.

När tullperson­alen sedan gjorde en husrannsak­an i mannens bostad hittade de det aktuella paketet öppnat och undanstopp­at i ett köksskåp.

Mannen häktades för en knapp månad sedan och har nu åtalats misstänkt för narkotikas­muggling för att ha fört in de 496,3 grammen amfetamin i landet. Mängden är några gram ifrån att det skulle rubriceras som grov narkotikas­muggling, säger åklagaren Hilda Sjöholm.

– Det är en stor mängd. Gränsen för grovt brott går vid 500 gram för amfetamin, som är den aktuella substansen här. Så hade det varit 3,7 gram extra hade det passerat gränsen.

Misstänker ni att mannen haft för syfte att sälja det vidare?

– Det har jag inte åtalat för, utan jag har åtalat för att han olovligen fört in och inte rapportera­t detta till tullen.

Vad narkotikan skulle vara värd på gatan kan åklagaren inte svara på.

Kan du säga något om vilken påföljd du kommer yrka på?

–Det är så stora mängder så straffvärd­et ligger på fängelseni­vå, men mer än så vill jag inte gå in på i dagsläget, säger Hilda Sjöholm.

Per-åke Kvarnström, mannens försvarare, säger att hans klient förnekar brott.

– Det har ju kommit en försändels­e till Sverige med hans namn på, men hans inställnin­g är att det inte är han som har beställt narkotikan.

Den nu åtalade mannen förekommer på fyra punkter i belastning­sregistret. Han har dömts för bland annat narkotikab­rott och rån tidigare.

Rättegånge­n hålls i Vänersborg­s tingsrätt nästa vecka.

” Hade det varit 3,7 gram extra hade det passerat gränsen

Hilda Sjöholm, åklagare

 ?? Bild: Tullverket ?? Tullen i Malmö bytte ut amfetamine­t i paketet mot Uv-pulver, som skickades vidare via posten.
Bild: Tullverket Tullen i Malmö bytte ut amfetamine­t i paketet mot Uv-pulver, som skickades vidare via posten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden