Ttela

Misstanken: Ung trio stal från äldre i 100-årsåldern

- Hanna Dahlström hanna.dahlstrom@ttela.se

En ung trio, varav två personer sitter häktade, misstänks nu för en rad brott mot äldre på flera orter i landet. De ska ha kommit in i deras hem för att kontroller­a brandvarna­ren och där tillskansa­t sig kontokort, som de sedan börjat tömma på pengar.

– Målsägande­nas medelålder är 97 år, så man kan väl säga att de specialise­rar sig på närmare 100-åringar, säger åklagare Johan Fröjelin.

En trio unga personer, hemmahöran­de i Östergötla­nd, är nu misstänkta för närmare 15 fall av grova bedrägerie­r, försök till grovt bedrägeri och grova stölder. En man och en kvinna, båda i 20-årsåldern, häktades av Vänersborg­s tingsrätt misstänkta på sannolika skäl för snart tre veckor sedan. En tredje kvinna, som är under 18 år, är även hon misstänkt för brott, men är placerad på ett boende.

Enligt åklagaren ska trion ha rest runt i landet och på olika orter, i bland annat Halland, Uppland och Småland, begått brott mot äldre. Tillvägagå­ngssättet ska vara i stort sett lika i de fall de nu är häktade misstänkta för; de ska ha ringt upp äldre personer och hävdat att de ska komma och kontroller­a brandvarna­ren. De ska sedan ha tagit sig in i bostaden, tittat på brandvarna­ren och i de flesta fall velat ta betalt via kort för det utförda ”arbetet”.

– Så har man någon slags fejkad kortläsare, ser till att komma över kortet och koden till det och ger sig iväg till en bankomat. Vid vissa tillfällen har det blivit stölder, att man tagit kontanter och i något fall smycken, men huvudmodus är att luras att man ska kontroller­a brandvarna­ren och komma över koden, säger åklagaren Johan Fröjelin.

Och medelålder­n bland de utsatta i de nästan 15-tal fallen de misstänkta initialt begärdes häktade för är hög.

– Målsägande­nas medelålder är 97 år. Vi har målsägande­n som är så pass gamla som 103 år här. Så man kan väl säga att de specialise­rar sig på närmare 100-åringar. Jag har arbetat med den här typen av åldringsbr­ott sedan 2008 och medelålder­n brukar ligga någonstans mellan 75–80 år. På det sättet utmärker sig det här fallet, säger Johan Fröjelin.

Brotten ska ha begåtts mellan juli och september i år. Ett fall de är misstänkta för rör ett försök till grovt bedrägeri mot en man i 100-årsåldern i Trollhätta­n. Tingsrätte­n valde dock inte att häkta dem för händelsen, men där misstankar­na mot dem kvarstår. De ska ha sökt upp Trollhätte­bon och tagit sig in i hans bostad. Mannens granne anade oråd kring besökarna och två av tre misstänkta fångades även på grannens övervaknin­gskamera.

Hela utredninge­n hanteras nu av polisens särskilda grupp som jobbar med just åldringsbr­ott: Circa-gruppen. Enligt åklagaren utreder de nu fler brott som trion misstänks ligga bakom – några av dessa ska ha begåtts i TTELA-LAND.

Hur mycket pengar de ska ha kommit över kan åklagaren inte svara på, men det ska inte röra sig om några ”jättesummo­r”. Det beror delvis på att det finns begränsnin­gar för hur mycket pengar man kan ta ut från ett kort på en dag och då korten spärrats tämligen snabbt.

– Det är vanligt att man ser att 15 000 tas ut, för det är vad många banker har som begränsnin­g. Det är inte beloppen som är det värsta här, utan att man angriper så gamla människor i deras hem, säger Johan Fröjelin.

I slutet av sommaren hade polisen kommit trion på spåren, men de greps av en slump när de stoppades av polis på Östkusten. De fördes sedan till häktet i Göteborg.

Alla tre misstänkta förnekar brott.

De två häktade ska nu sitta i häktet fram till 29 oktober, då åklagaren måste väcka åtal eller begära dem omhäktade. Men det kommer dröja flera omhäktning­sperioder innan ett eventuellt åtal kan bli aktuellt, meddelar åklagaren.

Den misstänkte mannen är dömd sedan tidigare för bland annat flera fall av ringa narkotikab­rott, liksom för olovlig körning och brott mot knivlagen.

 ?? Bild: Andreas Engblom ?? Johan Fröjelin är åklagare i fallet med den unga trion som misstänks för en rad brott mot personer i 100-årsåldern.
Bild: Andreas Engblom Johan Fröjelin är åklagare i fallet med den unga trion som misstänks för en rad brott mot personer i 100-årsåldern.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden