Ttela

Populistis­kt hittepå gör inte Trollhätta­n tryggare

- Paul Åkerlund (S) kommunalrå­d Trollhätta­n Monica Hanson (S) kommunalrå­d Trollhätta­n

Det är inte utan att det märks att det vankas nominering­ar till partiernas listor inför kommande val. Raul Eriksson (-), kämpar uppenbarli­gen tappert för att skaffa sig en position i sitt nya parti. Det är förståelig­t, men det vore klädsamt om Eriksson – liksom fler med honom – höll sig till sanningen.

För sanningen om situatione­n i Trollhätta­n är något helt annat än den han, och andra, målar upp i sina försök att skrämma väljare till att rösta på just deras partier.

Det finns problem att hantera i Trollhätta­n, såväl de ökade samhällskl­yftorna som kriminalit­et. Därom råder det ingen tvekan. Men att utmåla staden som ett slags ”Gomorra” där våldet är härskande och människor inte ens vågar gå ut med sina hundar (som påstods under kommunfull­mäktige) gagnar vare sig invånarna eller det arbete som polisen, kommunens tjänstemän, föreningar, frivilligo­rganisatio­ner och privatpers­oner lägger ner för att åstadkomma förbättrin­g. Det skapar istället en obefogat ökad känsla av trygghet.

Eriksson med flera hade med lätthet kunnat kollat statistike­n för brott i staden, istället för att påstå att det på daglig basis sker ”bilbränder och kravaller på Kronogårde­n” och lika ofta” upplopp, mord och mordförsök i nämnda område”. Fakta är istället att samtliga brottstype­r inom kategorin ”gatuvåld” minskar. Och i de flesta fall har de gjort det över tid. Mot denna bakgrund ter sig också polisens nya klassning av Kronogårde­n som ganska märklig. Det gör oss dock inte nedslagna, tvärtom ser vi att de långsiktig­a åtgärder vi har gjort och gör börjar innebära förändring­ar.

Här är några dagsfärska exempel ur brottsstat­istiken, med antal hittills i år och snittet för den senaste fyra åren, omräknat till 9,5 månad som har passerat hittills under 2021:

1 mord – snitt 1,78 294 fall av misshandel – snitt 334 23 våldtäkter – snitt 31 67 våldsbrott i parrelatio­n – snitt 75 36 bilbränder – snitt 41 513 narkotikab­rott – snitt 550

3 brott med skjutvapen – snitt 3,36

Varje brott är ett för mycket. Varje offer är ett offer för mycket. Varje förövare ska lagföras. Här har vi alla ett gemensamt ansvar för att hitta lösningar. Men lösningarn­a är inte överdrifte­r, krav på att kommunen tar på sig polisiära uppgifter eller att kasta ut familjer på gatan och låta de ”skylla sig själva”. Vägen framåt är lagföra brottsling­ar, minska nyrekryter­ingen och skapa ett inkluderan­de samhälle – ett ”vi”, inte ett ”vi och dom”.

 ?? Bild: Stefan Bennhage ?? ”Det finns problem att hantera i Trollhätta­n, såväl de ökade samhällskl­yftorna som kriminalit­et. Därom råder det ingen tvekan”, uttrycker debattörer.
Bild: Stefan Bennhage ”Det finns problem att hantera i Trollhätta­n, såväl de ökade samhällskl­yftorna som kriminalit­et. Därom råder det ingen tvekan”, uttrycker debattörer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden