Ttela

Sverige ska vara tryggt – också Trollhätta­n

I förra veckan presentera­de polisen sin senaste bedömning av hur kriminalit­eten påverkar olika lokalsamhä­llen.

- Johan Hultberg (M), riksdagsle­damot från Fyrbodal Peter Eriksson (M), opposition­sråd Trollhätta­n

Polisen konstatera­r att utveckling­en i Kronogårde­n/ Lextorp/sylte är negativ. Området är sedan tidigare klassat som ett utsatt område men bedöms nu som ett riskområde vilket är en än mer allvarlig kategori.

Socialdemo­kraterna förmår varken i Trollhätta­n eller i Sverige i stort att knäcka de kriminella gängen och skapa trygghet. Istället ökar otrygghete­n och den grova kriminalit­eten. Vi har nu en situation i vårt land med dagliga skjutninga­r. Hittills i år har 38 personer skjutits ihjäl och utveckling­en i Sverige med alltfler sprängdåd saknar motstycke i Europa samtidigt som antalet ungdomsrån har dubblerats sedan 2014. Kronogårde­n och andra utsatta områden har allvarliga problem med narkotikah­andel, bilbränder och hot och våld mot blåljusper­sonal. Situatione­n är fullkomlig­t oacceptabe­l och kräver krafttag och ett nytt politiskt ledarskap.

Oavsett var man bor ska man som förälder kunna släppa ut sina barn för att leka. Alla, kvinnor som män, ska tryggt kunna gå ut i sitt kvarter. Och butiksägar­e ska inte behöva lägga hundratuse­ntals kronor på larm och väktare eller rent av tvingas bomma igen på grund av hot och utpressnin­g. Men så är det inte idag. För oss moderater finns därför nu ingen viktigare frihetsfrå­ga än skapa lag och ordning.

För att knäcka den grova brottsligh­eten och för att skapa trygghet i hela Sverige vill vi sjösätta en rejält skärpt kriminalpo­litik och stärka hela rättsväsen­det. När Socialdemo­kraterna prioritera­r ledighet prioritera­r Moderatern­a trygghet. Vi säger nej till regeringen­s familjevec­ka och satsar istället på fler och mer synliga poliser med bättre verktyg för att klara upp brott, hårdare straff och ett mer effektivt lokalt och brottsföre­byggande trygghetsa­rbete. Det behövs bland annat fler övervaknin­gskameror vilket Moderatern­a drivit på för här i Trollhätta­n.

Här och nu vill Moderatern­a avsätta en halv miljard för att nå målet om 10 000 fler poliser. Vi vill samtidigt inrätta ett nytt mål om att Åklagarmyn­digheten ska växa i samma takt som polisen. Hela rättsväsen­det – från polis till kriminalvå­rd – behöver stärkas och byggas ut. Och det behövs en lång rad lagändring­ar och straffskär­pningar. Vi vill helt slopa ungdomsrab­atten för alla över 18 år och för att knäcka gängen har vi lagt fram ett tiopunktsp­rogram som bland annat innehållet proaktiv hemlig avlyssning, dubbla straff för gängkrimin­ella och förslag om att fler barn i gängkrimin­ella miljöer ska omhänderta­s.

För att långsiktig­t stoppa tillväxten och nyrekryter­ingen till de kriminella gängen krävs en skola som ger alla barn och unga en bra start i livet samt en återupprät­tat arbetslinj­e. Dagens stora och växande utanförska­p är en grogrund för kriminalit­et. Gängen göds helt enkel när få kan försörja sig själva. Socialdemo­kraternas bidragslin­je måste ersättas av Moderatern­as arbetslinj­e.

Med ett nytt politiskt ledarskap och en mönsterbry­tande politik kan vi får ordning på Trollhätta­n och Sverige.

 ?? Bild: Stefan Bennhage ?? ”Med ett nytt politiskt ledarskap och en mönsterbry­tande politik kan vi får ordning på Trollhätta­n och Sverige”, uttrycker debattörer.
Bild: Stefan Bennhage ”Med ett nytt politiskt ledarskap och en mönsterbry­tande politik kan vi får ordning på Trollhätta­n och Sverige”, uttrycker debattörer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden