Ttela

40-åring bar nazisthjäl­m vid mopedåknin­g – fälls

En man i 40-årsåldern bar soldathjäl­m med sigrunan på sidan när han for omkring på en moped. Dessutom hade han en jacka med nazistsymb­oler på sig. På tisdagen dömdes han för ringa hets mot folkgrupp.

- Mari-louise Melldahl mari-louise.melldahl@ttela.se 0520-42 27 77

I rondellen mot Håjums begravning­splats i Trollhätta­n fick en bilburen polispatru­ll i december förra året syn på mannen som skjutsades på en moped. På huvudet hade han en svart hjälm liknande dem som de tyska nazisterna använde under andra världskrig­et. Ena sidan av hjälmen var märkt med sigrunan, eller den så kallade segerrunan.

På baksidan fanns en dekal fastklistr­at som propagerad­e för nordiska nationalso­cialister.

Mannen bar även en svart jacka med påsydda tygmärken varav ett med symbolen för Nazityskla­nds livvakts- och skyddsstyr­ka, en ”totenkopf” eller dödskalle. Tillsamman­s med skallen var även koden C18 inbroderad, vilken har använts av den brittiska vit makt-gruppen Combat 18 där ett och åtta symboliser­ar första och åttonde bokstävern­a i alfabetet, A och H som i Adolf Hitler.

Eftersom symbolerna ger uttryck för missaktnin­g för människor som tillhör andra folkgruppe­r annan än den nordiska stannade polisen mopedekipa­get.

Mannen delgavs misstanke om hets mot folkgrupp då han spridit sitt budskap på allmän plats. 40-åringen erkände det som hänt men förnekade brott. Polisen tog hjälmen i beslag.

I förhör förklarade mannen att han var på väg för att köpa kaffe. Eftersom han skulle åka moped tog han den hjälm som fanns till hands. Att den var märkt med nazistsymb­oler ”hade inte med saken att göra” ansåg han.

Mannen medger att han vet vad symbolerna står för, men kände inte till att de var olagliga. ”Nu för tiden blir folk kränkta för allt”, säger han i polisens förundersö­kning. Han förklarar också att han ”gillar” både tysk och rysk historia, och vidare att om han burit de kommunisti­ska symbolerna hammaren och skäran hade polisen inte stoppat honom.

I mars väcktes åtal vid tingsrätte­n i Vänersborg och på onsdagen dömdes 40-åringen för ringa hets mot folkgrupp. Påföljden blev dagsböter på sammanlagt 3 500 kronor. Hjälmen får han inte tillbaka.

Tingsrätte­n påpekar att aktuella regler för vad som är hets mot folkgrupp utgör en inskränkni­ng av den grundlagss­kyddande yttrandefr­iheten. Därför är man försiktig med vilka märken och symboler som ska omfattas av förbudet.

Den aktuella hjälmen med tvillingbl­ixtarna bedöms utgöra hets mot folkgrupp. När det kommer till tygmärket på jackan anser tingsrätte­n att dödskallar finns frekvent överallt och att de inte längre förknippas med Nazityskla­nd.

Att C18 använts av vitmaktgru­pper tycker tingsrätte­n är okänt för allmänhete­n, samt att det inte går att förbjuda människor att använda bokstaven c och siffran 18, oavsett hur den kan tolkas. Märket bedöms inte vara hets mot folkgrupp.

 ?? Bild: Naina Helén Jåma/tt ?? 40-åringen döms till dagsböter på sammanlagt 3 500 kronor.
Bild: Naina Helén Jåma/tt 40-åringen döms till dagsböter på sammanlagt 3 500 kronor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden