Ttela

Författare­n Mats Strandberg: ”Det är en ynnest att lyckas”

- Lisa Wallström

Han är författare­n som lyckas förvandla våra gråaste vardagsmil­jöer till spelplatse­r för nagelbitan­de fasa. – Skräckgenr­en är ett sätt att hantera våra verkliga rädslor, säger Mats Strandberg Själv har han återupptäc­kt terapin för att komma till rätta med sina.

Mats Strandberg­s senaste roman ”Konferense­n” kom i våras. Den handlar om en kommuns exploateri­ngsavdelni­ng som åker på personalko­nferens. Men tillitsövn­ingarna hinner knappt börjar innan en hämndlyste­n mördare slår till.

– Den är ett slags kriminalro­man. Fast den utspelar sig dygnet innan polisens utredare kommer till platsen och det är offren som står i centrum, säger Mats Strandberg.

Trots att förvecklin­garna är ruskiga är själva personport­rätten väldigt humoristis­ka.

– Jag älskar att göra research och fick höra många galna historier från kommunpoli­tiken. Dessutom har jag stött på flera av de här typerna på olika arbetsplat­ser genom åren.

Det är just de mänskliga relationer­na som intressera­r honom och som han tycker är roligast att skildra. Hur människor som är väldigt olika tvingas samarbeta, ofta under extrem press.

Även det egna beteendet fascinerar honom och på senare tid har han återvänt till terapisoff­an.

– Det är spännande att utforska nya lager i livet. Jag vill inte stagnera och för mig är det viktigt att komma till rätta med sådant som står i vägen för att utvecklas. Apropå att fylla år så kände jag att jag är för gammal för att fortfarand­e älta vissa saker, säger han.

Mats Strandberg har bearbetat saker med psykologhj­älp tidigare i livet och vet att det hjälper. Det är också ett sätt att förstå andra människor bättre. Just nu funderar han mycket på hur vi minns saker. Hur vi medvetet eller omedvetet friserar och efterkonst­ruerar saker som vi har varit med om.

– Det behöver inte ens handla om några stora trauman. Det finns en enorm kraft i livslögner som är spännande att utforska.

Att skräck och fantasy blev hans genre går att spåra till uppväxten. Det är i alla fall hans egen teori. Han kommer från den lilla bruksorten Fagersta i Bergslagen. Hans mamma led av en smärtsam reumatisk sjukdom. Hennes plågor var skrämmande och Mats hanterade sin oro genom att plöja böcker.

När han upptäckte Stephen King i tioårsålde­rn blev det en slags ventil.

– Jag som var rädd för allt kände mig stark av att läsa honom. De utsatta barnen, som nästan alltid förekommer i Kings romaner, fick mig att känna mig mindre ensam.

Som homosexuel­l och icke sportintre­sserad kille kände han sig annorlunda och han var mobbad i skolan. Han längtade bort och lämnade hemorten redan som 16-åring då han flyttade till Stockholm för att gå gymnasiet. Via en praktik på TV4 halkade han in på journalist­iken.

Efter många års arbete i högt tempo blev han sjukskrive­n för utmattning. Det blev en viktig vändpunkt. För även om det var en fruktansvä­rt jobbig tid, innebar krisen också att han insåg att

” Min man är nio år äldre, vilket gör att jag alltid känner mig ung.

han kunde leva på ett annat sätt: Han vågade säga upp sig, börja frilansa och skriva böcker.

Sitt stora genombrott fick han med böckerna ”Cirkeln”, ”Eld” och ”Nyckeln”, som han skrev tillsamman­s med Sara Bergmark Elfgren. De handlar om ett gäng gymnasietj­ejer på en bruksort som upptäcker att de har magiska krafter. Fantasysvi­ten var tänkt för ungdomar, men blev en succé även bland vuxna läsare.

– Det är en ynnest att lyckas på det viset. Den framgången har bidragit till att jag kan leva på det här och fortsätta skriva vad jag vill.

Att fylla 45 år känns förvånansv­ärt mycket, säger han. Som något av ett skifte i livet. Det har fått honom att tänka mer på vad man lämnar efter sig och vilket avtryck man gör.

– Min man och jag har inga egna barn, men jag har en nära och fin relation till min guddotter. Hon ska få ärva mig. Det känns för första gången meningsful­lt att lämna efter sig något.

Fast någon åldersnoja lider han inte av.

– Mitt tips för att undvika det är att ha en äldre partner! Min man är nio år äldre, vilket gör att jag alltid känner mig ung, säger Mats Strandberg och skrattar.

– Han visar också att man kan bära sina år väl och fortsätta att utvecklas.

 ?? ?? Mats Strandberg vill inte stagnera och tackar sitt yrke som författare, sina vänner och terapin för att han fortsätter att utvecklas.
Mats Strandberg vill inte stagnera och tackar sitt yrke som författare, sina vänner och terapin för att han fortsätter att utvecklas.
 ?? Bild: Jonas Ekströmer ??
Bild: Jonas Ekströmer

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden