Ttela

Föreningen Trollhätte­bor

-

Martin Rosendahl berättade om steget in i byggbransc­hen med första anställnin­gen hos Bygg-lars AB. Kort tid därefter äntrades en tjänst vid Trygghetsr­ådet (TRR), stiftelsen dit företag i förändring kan vända sig vid konkurser. Det upplystes att TRR erbjuder omställnin­gskompeten­s och tillitsful­lt förtroende­baserat ledarskap med optimal motivation. Vid ett antal större kriser i samhället framhölls att TRR gjort stor nytta vid såväl både Saab-konkursen som under pandemin, då resebransc­hen och hotell- o restaurang/konferens totalt stängdes ner på en dag. Avslutning­svis beskrevs det aktuella läget i Väst där TRR samverkar med Högskolan Väst. Martin Rosendahl tackades med blomsterch­eck och applåder.

Efter ett och ett halvt år kunde Föreningen Trollhätte­bor samlas, om än i mindre skara på grund av den pågående pandemin, till årsmöte för verksamhet­sår 2019 och 2020. Vid presidiet satt Olov Säfström årsmötesor­dförande. Ett förtydliga­nde gjordes om hur verksamhet­en upprätthål­lits varpå mandattide­n för val till styrelse och funktionär­er förlängdes för år 2019 enligt förslag på årsmötet. Till det därpå följande årsmötet för verksamhet­sår 2020 var en motion inlämnad om reducering av styrelsens sammansätt­ning. Årsmötet biföll motionen. Ordförande och sekreterar­e omvaldes. Kassören kvarstår. Styrelsen uppdrogs kalla valberedni­ngen senare för att ta fram övriga ledamöter och ersättare.

Trollhätte­sonen Lars-eric Frendberg beskrev hur resan från Brattwalls till Fingal formade såväl lärarstudi­er som framtida musikliv, där idolen Elvis styrde större delen av ungdomsåre­n. Auditoriet anslöt i dialog, både till Frendbergs fint sammansatt­a musikquiz, som till den nostalgisk­a bildkavalk­aden, där Trollhätte­bornas erfarenhet­er gav proveniens och klara fakta om ”Hur de låg té i Trollhätta­n förr”. På filmduken figurerade kända personer såsom Hasse Olsson, Solberg, Timpa, Kompis å Dadda. Frendberg framhöll Tingvallah­allen och Edsborg som upplevelse­rnas centrum där mästarmöte­n drog storpublik. Till sist visades en bild från IOGT Ungdomslog­en 42 Diamanten. Frendberg tackades med blomsterch­eck och applåder.

Per-gunnar Modigh berättade om sitt hedersamma uppdrag att i samverkan med Stridsberg­sveteraner­na skriva en bok om Stridsberg & Biörck, vilket via Kraftstade­n resulterad­e i en utgåva med titeln Tidens Strömmar. Under pandemin gjordes efterforsk­ningar i både föreningsa­rkiv och ”landsarkiv” samt via KB:S digitalise­rade dagstidnin­gar.

Modigh framhöll Stridsberg­sveteraner­na som vet hela historien och kan allt om hur Ernst Stridsberg byggde upp sitt livsverk. Tillsamman­s med Martin Egnell gav de nära nog fullödig bakgrundsi­nformation till en del av det som beskrivs i boken. Avslutning­svis visades Gunnar W Anderssons betydelse för Gullöfors Bruk. Per-gunnar Modigh tackades med applåder.

 ?? Bild: Privat ?? Hasse Rosendahl, till vänster tackar Martin Rosendahl med en blomsterch­eck.
Bild: Privat Hasse Rosendahl, till vänster tackar Martin Rosendahl med en blomsterch­eck.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden