Ttela

Smaka en bit av Balkan

- Mia Gahne bjuder på härliga recept varje vecka.

Det handlar om att ställa fram och njuta tillsamman­s. Många gånger blir det både musik och dans.

Hon tar emot i sitt nyrenovera­de kök i det lilla kedjehuset i Lund. Det rejäla träbordet är fullsmocka­t med godsaker och ser minst sagt lockande ut. I sin pinfärska bok ”Diadonnas Balkanmat – och livet kring det dukade bordet” (Polaris Fakta) skriver hon: ”Balkanmat är en härlig omfamnande kram från den som lagar maten. Den är rustik och äkta med goda genuina smaker där kärleken alltid finns närvarande.”

Och precis så känns det att slå sig ner vid Dianas köksbord och hugga in på härlighete­n.

– Vi samlas gärna och ofta. Sitter länge och äter. Det handlar om att ställa fram och njuta tillsamman­s. Många gånger blir det både musik och dans, förklarar hon.

Allt började med Dianas pappa Jordan som flydde från den lilla hembyn Srpci i nuvarande Nordmakedo­nien när 1960-talet var ungt. Han valde mellan Australien och Sverige. När han väl hamnade i småländska Diö och sedermera Växjö blev han blixtföräl­skad i landet. Resten av släkten anslöt, och Diana växte upp i en matglad storfamilj med brännboll i skolan och baklavabak i hemmet. Många år senare fick hon höra talas om Instagram. Det blev den kreativa kanal hon saknat, och under namnet Diadonna lade hon ut bilder på Balkanmate­n hon lagade hemma. Följarskar­an växte snabbt och jobberbjud­anden började trilla in.

Lärarkarri­ären lades på is, och i dag har hon över 120 000 följare och en framgångsr­ik podcast, ”Maten och livet”, tillsamman­s med tv-kocken Jennie Walldén. Hon försörjer sig som fotograf, matkreatör och skribent. Och nu är alltså första kokboken här – mot alla coronarela­terade restriktio­nsodds.

– Vi är både redo och sugna på att resa.

Och Balkan ligger nära, men är kanske ändå ganska okänt för många.

Om inte annat kan vi alltid upptäcka

Balkan genom maten. Den erbjuder den där omfamnande kramen som vi längtat efter – minst lika mycket.

 ?? ?? Diana Dontsova har rötter både i Balkan och i Småland. Hon blandar friskt och gör maten till sin egen.
Bilder: Johan Nilsson
Diana Dontsova har rötter både i Balkan och i Småland. Hon blandar friskt och gör maten till sin egen. Bilder: Johan Nilsson
 ?? ?? Många förknippar Balkanmat med kött och grillat, men den innehåller också mycket grönsaker som paprika, kål och tomater.
Många förknippar Balkanmat med kött och grillat, men den innehåller också mycket grönsaker som paprika, kål och tomater.
 ?? ?? Meze är plockmat på Balkanvis, och kan vara allt ifrån små tilltugg till en hel måltid. Och mängden är alltid i överkant – man vet inte när man får oväntat besök.
Meze är plockmat på Balkanvis, och kan vara allt ifrån små tilltugg till en hel måltid. Och mängden är alltid i överkant – man vet inte när man får oväntat besök.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden