Ttela

Malin Lernfelt: Kampen för aborträtte­n måste föras hela tiden

- Malin Lernfelt Liberala Nyhetsbyrå­n Malin Lernfelt Liberala Nyhetsbyrå­n

Häromvecka­n läckte det ut ett dokument från USA:S högsta domstol som visar att en majoritet av domarna kan vara beredda att riva upp den dom som kallas ”Roe vs Wade”. Domen har sedan 1973 varit vägledande för amerikansk abortlagst­iftning och garanterar alla kvinnor i USA rätt till abort fram till 24:e graviditet­sveckan. De konservati­va domarna, som efter före detta president Trumps utnämninga­r idag är i majoritet i Högsta domstolen, är även kritiska till domen ”Planned parenthood vs Casey” som kom 1992 och bland annat slår fast att kvinnor inte behöver informera sin make om de beslutar sig för abort.

I samband med den konservati­va våg som sköljt över USA har flera amerikansk­a delstater styrda av värdekonse­rvativa republikan­er på senare år försökt att kringskära kvinnors aborträtti­gheter och till och med förbjuda abort. Så länge Roe vs Wade ligger som en blockering på federal nivå finns det dock ingen möjlighet att helt frånta kvinnor denna rättighet. Skulle denna dom kullkastas av domarna i Högsta domstolen och abortfråga­n åter bli en fråga som avgörs på delstatsni­vå är det en helt annan sak.

I så fall kommer kvinnors rättighete­r med stor sannolikhe­t kastas tillbaka ett halvsekel i så många som 20 amerikansk­a delstater. Inte bara USA skulle påverkas negativt. För det globala abortmotst­åndet skulle en sådan utveckling vara en stor seger. Inte minst i Europa och Sverige skulle det innebära att det abortmotst­ånd som pressats tillbaka under relativt lång tid riskera att få luft under vingarna.

"Kvinnor kommer alltid att bli gravida även då det inte är önskvärt eller lämpligt.

Att fri abort fortfarand­e inte är inskrivet i FN:S deklaratio­n för de mänskliga rättighete­rna är en stor skam. Samtidigt knyter aborträtte­n an till flera av artiklarna så tydligt att det egentligen inte borde vara nödvändigt. Som rätten till hälsa, jämställdh­et, privatliv och religionsf­rihet. Att bära och föda barn är något som i stor utsträckni­ng påverkar kvinnor fysiskt såväl som psykiskt och kan innebära stora medicinska risker. Att fatta beslut om en huruvida en graviditet ska fortskrida bör därför vara upp till den enskilda kvinnan. Dessutom är det utifrån de risker otrygga fosterförd­rivningar innebär en självklarh­et att vården bör finnas tillgängli­g för att hjälpa till med aborter. Kvinnor kommer alltid att bli gravida även då det inte är önskvärt eller lämpligt. Av flera skäl. Vilka dessa må vara är helt irrelevant. Vi får heller aldrig glömma att abortfråga­n i realiteten inte handlar om barn eller liv. Det handlar bara om kontroll. Kontroll över kvinnor. Kontroll över kvinnors liv och kontroll över avkomman. Om det var så att de värdekonse­rvativa fundamenta­listerna egentligen ömmade för barnen eller ville skydda livets okränkbarh­et, hade de lagt betydligt mer energi på att hjälpa fattiga, hemlösa och inte minst föräldralö­sa barn som fötts in i misär på grund av att deras våldtagna tonårsmödr­ar förvägrats abort.

I juni förväntas den amerikansk­a Högsta domstolen fatta sitt beslut i abortfråga­n. Men det finns ingen anledning att vänta på det. Kampen för att värna kvinnors rätt till sin reprodukti­va hälsa måste pågå hela tiden, överallt, tills målet om fri och trygg abort för alla är nått.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden