Ttela

Två liv släcktes – men fostret är inget brottsoffe­r

- Hanna Dahlström hanna.dahlstrom@ttela.se

Den mordåtalad­e mannen misstänks ha begått brott mot sin sambo och sina två barn. Men det ofödda fostret i den döda kvinnans mage räknas inte som brottsoffe­r i juridisk mening. – Men mänskligt är det en tragedi att inte bara en höggravid kvinna berövas livet, utan också att ett nästan fullbordat foster berövats chansen till liv, säger rättsexper­ten Sven-erik Alhem.

Strax efter klockan 10 på fredagen 22 oktober i fjol var den första polispatru­llen på plats på Torpaområd­et. En polisman klättrade upp på en stege och tog sig in i lägenheten genom ett fönster. På golvet i sovrummet hittade han kvinnan. Ambulanspe­rsonal kom också dit – men det var för sent. ”Patienten täckt i blod och vi anser henne utom räddning”, skriver man i journalen.

Då inleddes en mordutredn­ing och jakten på en gärningsma­n.

Det uppdagades att kvinnan var gravid i åttonde månaden och ambulanspe­rsonal skickades åter till lägenheten. ”Ambulansen meddelar att det inte finns något hopp om att rädda barnet. Man räknar med att ett foster kan klara sig 5–10 minuter i en död kvinnas kropp”, uppger yttre befäl på plats.

Mannen i 30-årsåldern står nu åtalad misstänkt för mord på sin sambo och för två fall av barnfridsb­rott mot sina två barn. Men det ofödda fostret, som enligt åtalet ”dog till följd av det våldsamma angreppet”, räknas inte som brottsoffe­r.

Fostret skulle i teorin kunna överleva utanför magen och en del kan nog tycka att det i praktiken är två mord. Hur ska man förstå graviditet­en i detta?

– Det är så det är i rättssyste­met och i praxis; det är först efter födseln som man kan räknas som målsägande. Men det är absolut en försvårand­e omständigh­et och det är ju två liv som släckts här, säger Daniel Veivo Pettersson, kammaråkla­gare, i samband med att åtalet väcktes på tisdagen.

Sven-erik Alhem, rättsexper­t och tidigare överåklaga­re, har läst

åtalet, men inte fördjupat sig i fallet. Han poängterar att den åtalade mannen ska betraktas som oskyldig fram till att det finns en laga-kraft-vunnen dom mot honom.

– Allmänhete­n tycker nog att det är ganska självklart att det är två liv som släckts, och rent medicinskt är det ju det. Men än så länge rent juridiskt blir det en människa först när fostret fötts fram. Det har diskuterat­s mycket

och det finns de som tycker att det

är självklart att rättighete­r ska omfatta den som ännu inte är framfödd, men ändå är ett levande foster, säger Alhem.

Vad skulle krävas för att ofödda fosters rättsliga status skulle ändras?

– Jag tror ju att det är en lagändring som skulle behövas, eller möjligen att Högsta domstolen skulle göra en annan tolkning i ett rättsfall som prövas där. Men jag tycker egentligen inte att det behövs någon lagändring. Om man behåller nuvarande synsätt och betraktar det att också ett långt framskride­t foster avlider som en synnerlige­n försvårand­e omständigh­et, som jag anser att det är, så får det väldigt

stor betydelse och straffvärd­et ökar.

En sådan omständigh­et kan påverka påföljden vid en eventuell fällande dom. Och om en livstidsdö­md person skulle ansöka om tidsbegrän­sat straff kan det spela in även i den bedömninge­n, menar Alhem.

– Men det är en omstridd fråga och jag respektera­r de som tycker annorlunda. Och mänskligt är det ju en tragedi att två liv släcks samtidigt.

Vidare säger Sven-erik Alhem om fallet:

– Kan det bli mer tragiskt än såhär?

Om man bortser från massmord, terrordåd, et cetera. Det rör en familjekon­stellation och det slutar så illa att i närheten av små barn kommer denna kvinna att utsättas för vad som framstår som nästan besinnings­löst våld. Och det leder till att hon själv och fostret som snart skulle framfödas också dör.

Den åtalade mannen förnekar mord och hävdar nödvärn. Han menar att han blivit angripen och försvarat sig.

Rättegånge­n i målet börjar 24 maj.

 ?? ?? ”Mänskligt är det en tragedi att inte bara en höggravid kvinna berövas livet, utan också att ett nästan fullbordat foster berövats sin chans till liv”, säger rättsexper­ten och tidigare överåklaga­ren Sven-erik Alhem.
”Mänskligt är det en tragedi att inte bara en höggravid kvinna berövas livet, utan också att ett nästan fullbordat foster berövats sin chans till liv”, säger rättsexper­ten och tidigare överåklaga­ren Sven-erik Alhem.
 ?? BILD: FRIDA WINTER/TT ??
BILD: FRIDA WINTER/TT
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden