Ttela

Förare och kund hamnade i bråk under taxiresa

Taxichauff­ören hävdar att han blev sparkad och kallad ”apa” och ”smutsig” av kunden. Men kunden menar att det var taxichauff­ören som varit aggressiv och velat ha en ”svartkörni­ng”. Nu har tingsrätte­n friat kunden från våld mot tjänsteman.

- Hanna Dahlström hanna.dahlstrom@ttela.se 0520-42 26 00

Det hela skedde en sommarnatt för snart fyra år sedan. Den åtalade mannen tog en taxi hem från krogen tillsamman­s med en kompis. Men vad som sedan hände under resan råder det delade meningar om.

Taxiförare­n har sagt att det först var lugn stämning under körningen, men efter ett tag började kunden, en man i 50-årsåldern, tjafsa med honom.

När de var framme hjälpte han vännen ut ur bilen. Då angreps han av den åtalade kunden, som sparkade och slog honom. Sedan ska kunden ha hämtat en sten och kalllat honom för ”apa” och ”smutsig”. Föraren sprang då till bilen och körde därifrån. Han har uppgett att han arbetar profession­ellt och inte är hotfull mot kunder. Efter händelsen har han slutat jobba natt.

Men kunden har en annan bild av vad som hänt. Han menar att föraren inte satte på taxametern och att det blev sura miner när han inte kunde betala resan kontant; föraren verkade vilja ha en ”svartkörni­ng”.

Under färden blev föraren arg och tvärnitade mitt i en rondell – kunden och hans vän blev rädda för sina liv. Han ringde då växelopera­tören och berättade om den olämplige föraren. När de kom fram menar kunden att föraren attackerad­e honom med något föremål i handen – på en splitsekun­d hann han vända sig om och göra en ”puttande rörelse” mot föraren så att denne blev liggande på marken. Han nekar till att ha kallat föraren rasistiska glåpord och till att ha angripit honom.

I domen som kom förra veckan så friar tingsrätte­n kunden. Rätten anser inte att förarens uppgifter är tillräckli­gt robusta och tillförlit­liga, och de får inte heller stöd av den övriga bevisninge­n. Det är inte ställt utom rimligt tvivel att kunden gjort sig skyldig till våld mot tjänsteman, anser domstolen.

Därmed blir det inte heller något skadestånd för föraren, som hade yrkat att kunden skulle betala 9 250 kronor till honom. Domen kan överklagas senast 24 maj.

 ?? ?? En taxiresa slutade med misstankar om våld mot tjänsteman, som nu lett till friande dom för kunden som åtalades.
BILD: TT
En taxiresa slutade med misstankar om våld mot tjänsteman, som nu lett till friande dom för kunden som åtalades. BILD: TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden