Ttela

Storken har kommit till Nordens Ark

Årets första storkungar har precis kläckts på Nordens Ark. När de ulliga ungarna vuxit till sig kommer de skickas till Storkproje­ktet i Skåne för att släppas ut i det vilda.

- Alexandra Turku alexandra.turku@bohuslanin­gen.se

Inne i ett hägn på Nordens Ark strövar flertalet långbenta storkar omkring. Några klapprar melodiskt med näbbarna, ett vanligt häckningsl­äte som de gör för sin partner. Det är vår i luften – och det innebär att bebisarna är på väg.

Det är nio storkpar som har lagt ägg den här säsongen och hittills är det fyra par som har blivit föräldrar. Storkar delar på föräldrask­apet och båda föräldrarn­a tar hand om ungarna och boet.

Dick Liljegren, som är djurvårdar­e och ansvarig för storkarna på Nordens Ark, är på väg in i hägnet med en skål mat åt de små. Tre gånger om dagen får de lite extra föda för att försäkra sig om att de växer som de ska.

– Det höjer överlevnad­sgraden. Sen får föräldrarn­a lite av det som blir över, säger Dick Liljegren.

Storkarna är vana vid att få besök av djurvårdar­na och flyttar på sig när de går in i hägnet. På lagom avstånd står de och håller koll på sina ungar. En envis stork som fått namnet Hampus ligger kvar och betraktar besökarna utan att röra en fjäder.

I bona ligger antingen en liten hög med ägg, eller några fjuniga små ungar och piper. Glatt tuggar de i sig ”delikatess­blandninge­n” av köttfärs, uppklippt fisk och mjölmask. På knappt tre månader ska de växa från små duntussar på 65 gram till fullfjädra­de trekilosfå­glar.

– Hela målsättnin­gen är att de ska producera ungar, som sedan kan köras ner till Skåne för storksläpp­et, säger Dick Liljegren.

Några ägg håller precis på att kläckas – från dem hörs ett pipande och små näbbar sticker ut. Det tar runt 36 timmar från att den första sprickan syns tills att den lilla ungen är helt ute.

Satsningen på Nordens Ark är ett samarbete med Storkproje­ktet som släpper ut hundratals storkungar i Skåne den 30 juli. Det är en uppskattad uppvisning som ofta lockar hundratals åskådare. När de släppts så brukar de antingen stanna i områden runt södra Sverige eller flytta ännu längre söderut i Europa.

Den vita storken har varit utrotad i Sverige, men tack vare storkproje­ktet har de börjat komma tillbaka. Numera finns det en liten svensk population, mestadels hemmahöran­de i Skåne. Arten räknas fortfarand­e som akut utrotnings­hotad, enligt världsnatu­rfonden WWF.

 ?? BILDER: EDVIN BERGSTRÖM ?? Storken Ola vaktar sin nyfödda lilla bebis.
BILDER: EDVIN BERGSTRÖM Storken Ola vaktar sin nyfödda lilla bebis.
 ?? ?? Snart är det dags för fler ungar att komma till världen.
Snart är det dags för fler ungar att komma till världen.
 ?? ?? Kine-cecilie Sandvik på Nordens Ark matar storkbebis­ar.
Kine-cecilie Sandvik på Nordens Ark matar storkbebis­ar.
 ?? ?? De små fjuniga ungarna växer snabbt.
De små fjuniga ungarna växer snabbt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden