Ttela

Regn och värme glädjer bönderna efter torr vår

Ökade priser på bränsle, foder och gödningsme­del har skrämt upp flera lantbrukar­e som nu oroar sig för ännu ett bekymmer som kan bli kostsamt – torkan. Efter relativt torra mars- och aprilmånad­er kom nu det efterlängt­ade regnet över området. Men räcker de

- Joakim Jigman Kargén joakim.jigman.kargen@ttela.se 0520-42 26 00

Några millimeter på tisdagen och några på onsdagen följer de senaste två månadernas ganska svaga nederbörd. Mars och april fick sammanlagt cirka 26 millimeter regn i Vänersborg, så det har varit ganska torrt i naturen. Bönder runt om i landet har oroat sig en del för vädret. Men här verkar inte oron slagit rot.

– Det tror jag inte är någon fara än så länge. Det har varit oro bland djurbönder efter ökade priser på insatsvaro­r. Därför har det nog också blivit mer oro för torkan. Man är på sin vakt, med 2018 så färskt i minnet, säger Kristina Jacobsson, lantbrukar­e och ordförande i LRF:S kommungrup­p i Vänersborg.

Kristina och hennes man Johan driver gården Halebacken utanför Vänersborg, där de har både köttdjur och 200 hektar växtodling. I fjol kom det så mycket regn att det dränkte stora delar av vårsådden. 2021 var ett sämre år än 2018 i området, både skördemäss­igt och ekonomiskt. Hittills i år ser det lovande ut, även om höstsådden och gräsvallen vill ha mer nederbörd för att växa optimalt.

– Det ska nog göra nytta det som kom nu. Men 20 millimeter i veckan i några veckor framöver vore inte fel.

Nu verkar det inte bli någon större nederbörd på ett tag igen. Innan regnet kom fanns det en del fukt kvar i ytan, tack vare den svala våren, så nu är sådden på väg upp ur marken.

– Det har varit en lite seg vår men nu börjar det sätta fart. Nu kommer värmen och det har hänt en del under den senaste veckan. Det kommer i gång på riktigt, säger Kristina.

Det finns egentligen ingenting en lantbrukar­e kan göra om det blir för torrt i marken. Tunnor med vatten kanske? Nja, är det varmt och det blivit en hård yta på marken så dunstar vattnet i stället för att sjunka ner i jorden. Det finns förstås bevattning­ssystem, men då blir det dyrt och omständlig­t.

– Det är väldigt få som har bevattning­sanläggnin­gar, i alla fall här omkring. Det är väldigt dyrt att fixa till och det behövs mycket vatten för att det ska ge effekt. Det blir inte lönsamt. Vi får helt enkelt vänta på att det kommer regn – i lagom mängd, småskratta­r hon.

BILD: PRIVAT

– Vi på västsidan brukar ju få gott om regn, ibland för mycket, men lagom är bäst. En bonde är aldrig 100 procent nöjd med vädret.

 ?? ?? I år verkar det än så länge bli ett bra år på Halebacken­s gård utanför Vänersborg.
I år verkar det än så länge bli ett bra år på Halebacken­s gård utanför Vänersborg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden