Ttela

Skaraborgs flygflotti­lj F7 övar i Tvåstad

Mullrande stridsflyg­plan. Det är vad Tvåstadsbo­rna kommer få vänja sig vid när F7:s luftförsva­rsövning LFÖ 22 äger rum.

- Nikolaj Jalamaa nikolaj.jalamaa@ttela.se

Det är under de två kommande veckorna som stridsflyg­plan från Skaraborgs flygflotti­lj F7 kommer att starta och landa på Trollhätta­n-vänersborg­s flygplats.

Anledninge­n är årets luftförsva­rsövning LFÖ 22 och kommer innebära en ökad aktivitet i luften.

– Trollhätta­n-vänersborg­s flygplats är viktig för oss utifall att Såtenäs flygplats av någon anledning inte skulle vara brukbar. Övningarna kommer att ske mellan klockan 7 och 13 på grund av det avtal som vi har med flygplatse­n, säger Lena Bogren, kommunikat­ionschef på Skaraborgs flygflotti­lj F7.

Om Tvåstadsbo­rna kan förvänta sig en hög- eller lågflygnin­g återstår att se.

– Jag kan inte svara på hur träningsti­llfället vid Trollhätta­n-vänersborg kommer gå till. Jag kan bara säga att vi kommer göra ett antal starter och landningar de närmsta två veckorna.

F7 har tidigare gått ut med ett informatio­nsinlägg på sin Facebooksi­da om varför flottiljen flyger som den gör – ett inlägg som överöstes med 144 positiva kommentare­r.

Hur känns det att få till sig en så positiv respons?

– Det är det som vi vill uppnå när vi informerar jättebrett genom bland annat oadressera­d reklam i brevlådan. Det är viktigt att folk känner en trygghet när vi rör oss i luften. Vi gör ju det för att säkra Sveriges gränser och våra demokratis­ka rättighete­r, fortsätter Bogren.

Noterbart är även att F7 sedan en månad tillbaka annonserat över 20 nya tjänster på Instagram.

Lena Bogren menar att det är på grund av den förändring man genomgått då man för några år sedan gick från att vara en utbildning­sorganisat­ion till att vara en krigsorgan­isation.

– Försvarsma­kten växer hela tiden, och så även flygvapnet. Vi kommer under lång tid att behöva anställa en mängd ny personal inom alla områden. Det har att göra med att det släpps många nya jobb och att vi behöver takta upp enligt de uppgifter som regeringen och riksdagen ger oss.

Så det har inte med läget i Ukraina att göra?

– Nej, det har det inte. Just nu

BILD: ANDREAS OLSSON brukar vi rekrytera hundra nya till flygvapnet varje år och vi ser att vi inom tre år kommer att ha ökat den siffran till 180. Vi behöver hela tiden ha en framförhål­lning för att klara det uppdrag vi står inför och behöver helt enkelt fler anställda.

Övningarna äger rum den 18–19 maj och 23–24 maj klockan 7–13.

 ?? ?? Skaraborgs Flygflotti­lj F7 kommer att öva i Tvåstad under de kommande veckorna.
Skaraborgs Flygflotti­lj F7 kommer att öva i Tvåstad under de kommande veckorna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden