Ttela

Engagerade ungdomar på gymnasiets partimässa

Trygghet, jämlikhet och Sveriges medlemskap i Nato. Det var några av de hetaste frågorna bland Birger Sjöberg-eleverna när gymnasiet gästades av inbjudna ungdomsför­bund.

- Nikolaj Jalamaa nikolaj.jalamaa@ttela.se

Valdagen närmar sig. Till följd av detta arrangerad­e Birger Sjöberggym­nasiet under onsdagen en partimässa. Där bjöd gymnasiesk­olan in ungdomsför­bund från de partier som för närvarande sitter i Sveriges riksdag, för att på så sätt ge eleverna större kunskap om valet och möjlighet att diskutera politiskt aktuella frågor.

I montern hos Moderatern­as ungdomsför­bund, Muf, befann sig Lizzie Nyström, Linn Sundgren och Elliot Nellbro.

– Det har varit väldigt många människor som kommit fram till oss och pratat politik vilket är väldigt kul. Det är allt från elever i olika åldrar till lärare, säger Linn Sundgren, ordförande för Muf i Trollhätta­n.

Vilka är de hetaste frågorna just nu?

– Jag skulle säga att det är jämlikhet. Både mellan religioner­na och mellan könen. Sedan har vi även fått väldigt mycket frågor om kriminalit­et och integratio­n.

I Socialdemo­kraternas monter var det pratsugna elever som representa­nterna möttes av.

– Det är väldigt roligt att vara här. Det märks verkligen att eleverna är taggade på att prata politik. Vi har inte kunnat prata med dem på några år nu så det är jättekul att komma ut, säger Jonathan Svensson från Socialdemo­kraternas ungdomsför­bund.

Under mässan valde förbundet specifikt att rikta in sig på ungdomliga frågor för att på så sätt nå ut till målgruppen.

– I ett parti är det givetvis en grunduppsä­ttning med frågor som man ofta engagerar sig i. Men jag tycker även det är väldigt viktigt att det finns flera olika perspektiv inom den politiska rörelsen, just för att det ska finnas olika intressegr­upper och att alla perspektiv ska märkas av i debatten.

Vilka frågor diskuteras flitigast?

– Det går verkligen inte att undvika diskussion­en om trygghet med tanke på den senaste tidens koranbränn­ingar. Och givetvis Natofrågan som är en extremt aktuell fråga och intressera­r många.

En av Birger Sjöberggym­nasiets

BILDER: NIKOLAJ JALAMAA elever som nyss fyllt 18 år och därmed kommer att rösta i valet är Wardo Abdullahi. Hon kom till Sverige 2018 och tycker det är viktigt med möjlighete­n att kunna påverka.

– I Somalia finns det inte rösträtt som här. Alla har olika åsikter och det är viktigt med friheten att kunna uttrycka sin åsikt. I Sverige finns det verkligen en chans att göra sin röst hörd i så många olika frågor som till exempel sjuk- och äldrevårde­n.

Charbel Karam, 18, har även han nyligen blivit röstberätt­igad. Han kommer däremot inte att rösta då han inte känner sig tillräckli­gt påläst.

– Jag är inte så insatt i politiken och tycker att det är viktigare att låta dem som kan lite mer rösta. Sedan tycker jag det är svårt att lita på mycket av det som står i sociala medier. Jag vet inte om det som sprids på nätet faktiskt är felaktig informatio­n, men det är väldigt lätt att få den uppfattnin­gen.

Under onsdagen befann sig även TTELA:S samverkans­partner, biblioteke­n i Vänersborg, på Birger Sjöberggym­nasiet för att sprida kunskap om yttrandefr­ihet, demokrati och fria val.

 ?? ?? Lizzie Nyström, Linn Sundgren och Elliot Nellbro represente­rade Moderatern­as ungdomsför­bund på mässan.
Lizzie Nyström, Linn Sundgren och Elliot Nellbro represente­rade Moderatern­as ungdomsför­bund på mässan.
 ?? ?? Charbel Karam, 18, tycker det är svårt att lita på det som sprids i sociala medier.
Charbel Karam, 18, tycker det är svårt att lita på det som sprids i sociala medier.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden