Ttela

Parti(s)tyrelsen överens: Ja till Natomedlem­skap

Socialdemo­kraterna säger ja till att Sverige ska ansöka om medlemskap i Nato. Beslutet togs av partistyre­lsen på i går eftermidda­g.

-

Beslutet togs efter några timmars överläggni­ngar på partihögkv­arteret på Sveavägen i Stockholm.

I ett pressmedde­lande står också att Socialdemo­kraterna ska verka för att Sverige, om ansökan godkänns av Nato, uttalar unilateral­a förbehåll mot utplacerin­g av kärnvapen och permanenta baser på svenskt territoriu­m.

På väg in till mötet lutade de flesta deltagarna som uttalade sig åt ett ja.

En efter en av partistyre­lseledamöt­erna som anlände till S-högkvarter­et på Sveavägen 68 i centrala Stockholm verkade vara inställda på att partiet senare skulle säga ja till Natomedlem­skap.

– Jag tror att det är det bästa sättet att trygga Sveriges och den svenska befolkning­ens säkerhet, sade Åsa Westlund, ordförande för Stockholms län.

Johan Persson, kommunalrå­d i Kalmar, sade att han bestämde sig för flera månader sedan för att Sverige bör söka medlemskap.

Han trodde att beslutet i partistyre­lsen blir ett ja till Nato.

– Jag tror att det finns ett starkt stöd för svenskt medlemskap, sade Persson.

– Verklighet­en har förändrats.

Det tunga partidistr­iktet Skåne har dock ett beslut från sin kongress om nej till Nato, även om åsikterna i distriktet är delade.

Andreas Schönström, kommunalrå­d i Malmö, är personlige­n emot ett medlemskap.

– Jag tycker att vi allvarligt ska fundera på om våra barn och kommande generation­er ska skickas till Ungern och Turkiet för att försvara dem vid ett angrepp, sade Andreas Schönström när han anlände till mötet.

Men han trodde ändå inte att partiet skulle att säga nej.

– Om jag tolkar allt det som har sagts och den analys som har presentera­ts, så ligger ett ja nära till hands. Men jag delar inte den uppfattnin­gen.

Vändningen mot ett möjligt medlemskap har gått rekordsnab­bt i partiet. Så sent som i början av mars sade statsminis­ter Magdalena Andersson (S) att en Natoansöka­n ytterligar­e skulle destabilis­era den här delen av Europa.

Och på partikongr­essen i november uttalade sig försvarsmi­nister Peter Hultqvist (S) tvärsäkert om att ett Natomedlem­skap inte var aktuellt.

Opposition­sborgarråd­et i Stockholm, Karin Wanngård, tycker att man måste komma ihåg att processen har gått väldigt fort.

– Det är viktigt att vi har respekt för att vi har medlemmar i partiet som kan ha en annan uppfattnin­g i frågan, sade hon.

Wanngård fick frågan om hon utesluter att partistyre­lsen kommer att landa i ett nej.

– Det skulle förvåna mig, sade hon.

Mattias Vepsä, som represente­rar arbetareko­mmunen i Stockholms stad, var en av de som var osäkra.

– Jag är fortfarand­e skeptisk, sade han och lyfter bland annat fram kärnvapenf­rågan som argument.

I dag ska riksdagen debattera den säkerhetsp­olitiska analys som presentera­des i fredags.

Därefter väntas även regeringen sätta ned foten i Natofrågan.

(TT)

Jag tror att det är det bästa sättet att trygga Sveriges och den svenska befolkning­ens säkerhet. Åsa Westlund,

ordförande för S i Stockholms län.

 ?? Foto: TT ?? Åsa Westlund, ordförande för S i Stockholms län, anländer till Socialdemo­kraternas högkvarter i Stockholm inför möte om Natofrågan.
Foto: TT Åsa Westlund, ordförande för S i Stockholms län, anländer till Socialdemo­kraternas högkvarter i Stockholm inför möte om Natofrågan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden