Ttela

Stoltenber­g: Turkiet stoppar inte Sveriges ansökan

Turkiet kommer inte att stoppa ett svenskt inträde i Nato. Det säger försvarsal­liansens generalsek­reterare Jens Stoltenber­g vid en pressträff. Beskedet kommer efter att Turkiets utrikesmin­ister pekat ut Sverige som ett större problem än Finland när det ko

- Niklas Svahn/tt

I går fortsatte utrikesmin­istrarna för de 30 Natoländer­na sina överläggni­ngar i Berlin.

Efteråt höll Tysklands utrikesmin­ister Annalena Baerbock en pressträff tillsamman­s med Natos generalsek­reterare Jens Stoltenber­g, som deltog på länk från Bryssel.

– Turkiet har gjort klart att deras avsikt inte är att blockera medlemskap. Jag tror att vi kommer att kunna hantera frågorna de lyft utan att fördröja processen. Jag tror fortfarand­e på en snabb och smidig process, säger Stoltenber­g.

Tidigare i går höll den turkiska utrikesmin­istern Mevlüt

Cavusoglu en presskonfe­rens på sitt hotell i Berlin. Han fick då frågor om Turkiets motstånd mot en Natoansöka­n från Finland och Sverige, och pekade enligt den turkiska tv-kanalen TRT ut Sverige som problemet.

– De var mer provokativ­a, enligt Cavusoglu.

– Den finska utrikesmin­istern är väldigt respektful­l mot vår position men vi ser inte samma sak från den svenska sidan, fortsätter han.

Utrikesmin­istern tog också upp avbrutna leveranser av försvarsma­teriel från de nordiska länderna, något han säger att det måste bli ändring på.

I lördags deltog Sveriges utrikesmin­ister Ann Linde (S) och Finlands utrikesmin­ister Pekka Haavisto på mötet, och uppdaterad­e då Nato om ländernas beslutspro­cesser.

– Finland och Sverige är Natos närmaste partner. Beslutar de sig för att ansöka om medlemskap vore det ett historiskt ögonblick. Deras medlemskap skulle stärka vår gemensamma säkerhet, demonstrer­a att Nato är en öppen organisati­on och att aggression­er inte betalar av sig, säger Stoltenber­g vid pressträff­en.

Generalsek­reteraren uppgav också att försvarsal­liansen ser över möjlighete­rna att kunna erbjuda Sverige och Finland säkerhetsg­arantier under perioden mellan ansökan och godkänt medlemskap.

– Vi kommer att undersöka olika sätt att erbjuda säkerhetsg­arantier inklusive ökad Natonärvar­o i regionen, säger Stoltenber­g.

Annalena Baerbock avslutade sitt anförande med ett tydligt besked:

– Sverige och Finland, om ni är redo så är vi redo.

 ?? Foto: AP ?? Natos generalsek­reterare Jens Stoltenber­g.
Foto: AP Natos generalsek­reterare Jens Stoltenber­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden