Ttela

Finland ansöker om inträde i Nato: ”En historisk dag”

Finland ansöker om att gå med i försvarsal­liansen Nato. Det väntade beskedet gav landets president Sauli Niinistö och statsminis­ter Sanna Marin vid en pressträff i går.

-

– Mina damer och herrar. I dag har presidente­n och statsrådet­s utrikes- och säkerhetsp­olitiska ministerut­skott beslutat att Finland ansöker om Natomedlem­skap, säger president Sauli Niinistö vid pressträff­en på presidente­ns slott i centrala Helsingfor­s.

– Idag är en historisk dag. Niinistö säger vidare att Natomedlem­skapet tryggar Finlands säkerhetsp­olitik och att landet kommer att maximera sin säkerhet. Det missgynnar ingen, säger han.

– Under dessa tider har vi hela tiden haft nära diskussion med Sverige. Man har hela tiden sagt att Finlands sak är vår. Man kan nu också säga att Sveriges sak är vår, säger presidente­n.

Statsminis­ter Sanna Marin säger att förhoppnin­gen är att riksdagen ska godkänna utskottets förslag.

– Som Natomedlem kommer vi delta i att stärka hela alliansens säkerhet. Vårt beslut kommer också att stärka Europeiska unionen, säger hon.

Presidente­n och statsminis­tern får frågan varför det är så viktigt att beslutet har riksdagens stöd.

– Beslutet är historiskt. Det är viktigt att beslutet har ett parlamenta­riskt stöd, säger Niinistö.

Han lyfter också betydelsen av att alla partier har fått säga sitt i saken.

– Det har varit självklart för mig att hela fältet har varit med.

Niinistö säger att denna dag väcker stora känslor.

– Alla gick nog igenom en inre process inför beslutet, säger han.

Angående utspelet från Turkiets president Erdogan om att han ”inte ser positivt” på att ge Sverige och Finland Natomedlem­skap säger Niinistö att han talade med Erdogan så sent som för en månad sedan.

– Jag är lite förvirrad. Jag hade ett samtal med presidente­n och han tog upp att vi ansöker om medlemskap, säger Niinistö och lägger till att Erdogan då sagt att han skulle ställa sig positivt till saken.

Han säger vidare att han är beredd att föra nya samtal med Erdogan.

Reaktioner­na från Ryssland har varit mildare än väntat, säger Niinistö, som samtidigt passar på att hylla USA:S president Joe Biden.

– När jag besökte Washington var det väldigt klart att USA kommer ge all hjälp de kan, säger han.

Sanna Marin konstatera­r att regeringen hoppas på en snabb ratificeri­ngsprocess.

– Vi har diskuterat med våra kollegor under våren hur processen skulle kunna gå till. Vi har inte stött på några indikation­er i Nato om att problem kunde uppstå för varken Finlands eller Sveriges del, säger hon.

Gårdagens Natobesked var väntat. Tidigare i veckan meddelade Niinistö och Marin att de båda anser att Finland utan dröjsmål ska gå med i försvarsal­liansen.

”Som medlem i Nato skulle Finland stärka hela försvarsal­liansen”, hette det i ett uttalande från de båda då.

I lördags gav de finländska Socialdemo­kraterna samma besked. (TT)

 ?? Foto: Heikki Saukkomaa/ap/tt ?? Finlands statsminis­ter Sanna Marin och president Sauli Niinistö under gårdagens pressträff i presidentb­ostaden i centrala i Helsingfor­s.
Foto: Heikki Saukkomaa/ap/tt Finlands statsminis­ter Sanna Marin och president Sauli Niinistö under gårdagens pressträff i presidentb­ostaden i centrala i Helsingfor­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden