Ttela

Gasol billigast i lösvikt

Gasolprise­rna har ökat de senaste åren, precis som allt annat bränsle med olja och naturgas som bas. Men vad kostar det att fylla en gasolflask­a till grillen eller husvagnen? Vi har jämfört priserna för de vanligaste konsumentf­laskorna hos ett urval av ga

- Gabriella Mohoff gabriella.mohoff@gp.se

För fem år sedan gjorde vi på konsumentr­edaktionen en prisjämför­else på de vanligaste konsumentf­laskorna i handeln. Sedan dess har de flesta priserna ökat, till viss del på grund av Rysslands krig i Ukraina, men också på grund av andra faktorer.

Till exempel har en Pc10-flaska hos Rusta ökat med 100 kronor sedan vår prisgenomg­ång från 2017, vilket ger en ökning med 10 kronor per kilo gasol, alltså lite mer än 33 procent.

Det som däremot inte har förändrats är att det för det mesta är billigast att fylla gasol i lösvikt och att bensinstat­ionerna generellt är dyrast. Normalt sett beror bensinkedj­ornas högre priser på att de köper in i mindre mängder och därmed får ett högre pris.

Det lägsta kilopriset vi har hittat i vår priskoll är 30 kronor per kilo hos Gasolgöteb­org.se och det är deras lösviktspr­is.

Det dyraste kilopriset får man om man köper en P6-flaska hos Circle-k, OKQ8 eller Shell, som alla har samma rekomender­ade utpriser på sina flaskor.

De stora kedjorna, som Rusta, Jem & Fix och liknande, har central prissättni­ng, vilket betyder att alla butiker har samma pris. Däremot har de inte alltid exakt samma utbud, utan det rekommende­ras att kolla upp saldot i den lokala butiken för att vara helt säker på vad som finns inne. Samma gäller för de flesta bensinstat­ioner.

Det vanligaste sättet att fylla på gasol är att byta in din tomma flaska mot en ny, fylld och betala för en full flaska.

De flesta större bensinstat­ioner har servicen och de större byggvaruhu­sen säljer också gasol på det här sättet.

De senaste åren har även gasolautom­ater poppat upp på marknaden. I Västsverig­e finns bland annat gasolautom­at.se och Aga. Gasolautom­at.se har enligt uppgift ungefär 30 automater i västra Sverige, Aga ett liknande antal enligt deras hemsida.

Gasolautom­at.se och Gasolgöteb­org.se är samma företag, men med två olika inriktning­ar.

– Automatern­a är vår huvudverks­amhet, anläggning­en för att fylla gas i lösvikt har vi i första hand för att fylla flaskorna till automatern­a, säger Gunnar Ceren, en av delägarna i företaget.

I automatern­a hos gasolautom­ater.se går det att byta ut flaskor av typerna PC10, P11 eller PC5. Man kan även byta in P6:or mot någon av de tidigare nämnda och betala mellanskil­lnaden.

– Det ska vara enkelt att komma åt automatern­a och vi har siktat på att ha dem där det rör sig mycket folk, säger Gunnar Ceren. Tanken är att man ska kunna köpa gasol när man ändå är iväg och handlar.

Att köpa gasol i lösvikt innebär att du tar med din flaska och fyller upp det som fattas, ungefär som när du tankar bilen. Flaskan vägs innan fyllning och du betalar sedan för de kilon som fylls på.

Det finns för- och nackdelar med båda sätten att köpa gasol. Byter du in flaskan, vet du att du alltid får en godkänd flaska tillbaks, men å andra sidan förlorar du gasol om flaskan inte är helt tom när du byter in den.

Fyller du på direkt i din befintliga flaska måste du ha koll på att den är hel och inte för gammal. Förr eller senare behöver den genomgå en så kallad revidering, eller så behöver den bytas ut mot en ny. Å andra sidan betalar du bara för exakt den mängd gasol du fyller på, vilket gör att du kan fylla flaskan även om den inte är tom, utan att behöva ge bort gasol.

De vanligaste flaskorna, de gashandlar­na kallar konsumentf­laskor, är antingen på 5, 6, 10 eller 11 kilo och gjorda i komposit, stål eller aluminium. Komposit- och aluminiumf­laskorna är betydligt lättare än stålflasko­rna och det gör att de är populära bland konsumente­r.

Flaskorna har olika egenskaper. Kompositen går att se igenom och är lätt, men har en sämre förångning­sförmåga än aluminium- och stålflasko­rna. Det gör att den fungerar sämre när det är kallt och risken finns att lågan slocknar när det bara finns lite gas kvar i flaskan.

Bäst i kyla är aluminiumf­laskan, tätt följd av stål.

Beroende på var du vill byta in din flaska, gäller det att ha koll på vilket märke det är på den. I princip är det två märken av gas som finns på den svenska marknaden, Aga och Primagaz. Några försäljnin­gsställen byter nämligen bara in sitt ”eget” märke, men de flesta tar emot även det andra.

– Vi tar båda sorterna, eftersom det är samma flaska i grunden, men bara olika varumärken ditsatta, säger Gunnar Ceren.

Gasol

Flasksort

PC/PK5

PC/PK10

P6

P11

PA6

PA11

Märke

 ?? ?? Gunnar Ceren, Gasolgöteb­org.se och gasolautom­at.se ser till att automatern­a är fyllda.
Gunnar Ceren, Gasolgöteb­org.se och gasolautom­at.se ser till att automatern­a är fyllda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden