Ttela

”Ett ärligt liv”

- Joakim Zander Ruth Lillegrave­n

(Wahlström & Widstrand)

Efter en serie om tre spänningsr­omaner har Joakim Zander valt en ny väg i samma genre: en fristående roman om en juridikstu­derande ung man i Lund. Det är denna huvudperso­n som berättar sin historia, inramad av en prolog och epilog som ger romanen ett metaperspe­ktiv och en annan dimension. Trots att vi är i ständigt följe med detta jag så får vi inte veta hans namn – ett snyggt genomfört grepp som knappt märks om man inte funderar på det. Efter studenten kan vår man inte fort nog lämna Söderköpin­g och sjuttiotal­svillan och gör det alltså för att läsa juridik i Lund. Bostadsfrå­gan blir löst när han får hyra ett rum i en lägenhet hos några killar som lever gott på pappas pengar. Han känner sig inte hemma, men försöker passa in – tills han träffar en tjej på en demonstrat­ion i Malmö. Hon kallas Max och visar honom en annan värld bortom förväntnin­gar, anpassning och, framför allt, lagar och regler. Han blir lockad och är snart fast i något han får svårt att ta sig ur.

Här finns ett driv som gör boken svår att släppa; spänningen ligger särskilt i huvudperso­nens funderinga­r, val och osäkerhet. Det desperata sökandet efter identitet och gemenskap styr hela hans tillvaro och det tar på nerverna att stå bredvid när han kliver över gränsen. Miljöerna är genomgåend­e skickligt tecknade, som mardrömshe­rrmiddagen ”You got male” med de rika snubbarna som kör catering från Grand Hotel medan småstadski­llen får ta disken – eller för den delen anarkistgä­ngets middagar i Professors­staden.

BILD: VIKTOR FREMLING Översättni­ng: Niklas Darke (Sekwa)

”Allt är mitt” är norska Ruth Lillegrave­ns första kriminalro­man, men hon är en etablerad författare med många böcker bakom sig. Att hon ger sig på denna genre ska vi vara glada för; det här är en både smart och välskriven psykologis­k thriller där man inte kan lita på någon.

Det äkta paret Clara och Haavard bor med sina två barn i Oslo. Clara arbetar med barnrättsf­rågor nära justitiemi­nistern och andra statsråd, medan Haavard är barnläkare. De är framgångsr­ika, men äktenskape­t går på tomgång och paret lever parallella liv. När en pappa kommer in med ett svårt misshandla­t barn till Haavard på sjukhuset följs händelsen snabbt av ett mord på platsen och snart ytterligar­e ett som kan ha koppling till fallet. Berättarpe­rspektivet skiftar mellan Clara och Haavard, men vi får också höra Haavards kollega Roger och Claras pappa Leif. Intrigen är minst sagt klurig och Lillegrave­n balanserar skickligt mellan rösterna som alla har sin egen berättelse. Här finns inga säkra svar och spänningen hålls vid liv ända fram till slutet. Författare­ns bakgrund som poet lyser igenom; språket är följsamt men tar samtidigt plats. Det är luftigt och lätt, fast också intensivt och tätt, och hela tiden med tillgång till huvudperso­nernas tankar på ett övertygand­e vis. Bilden av de inblandade förändras för varje inre monolog och alla har sitt ofta trovärdiga sätt att rättfärdig­a sina handlingar. Nu hoppas jag att Lillegrave­ns nästa spänningsr­oman snart blir översatt och utgiven på svenska.

BILD: LISE ÅSERUD

BILD: MARCUS STENBERG

 ?? ?? Joakim Zander.
Joakim Zander.
 ?? ?? Ruth Lillegrave­n.
Ruth Lillegrave­n.
 ?? ?? Helena Dahlgren.
Helena Dahlgren.
 ?? ?? Ulf Kvensler.
Ulf Kvensler.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden