Ttela

Svårt att få till fullgod vegankost för barn i förskolan

-

Livsmedels­verket, dietisten och föräldrarn­a är eniga: Det går bra att ge barn vegansk mat. Ändå säger en tredjedel av kommunerna nej till att erbjuda kosten på förskolorn­a. Andra kommuner försöker ta bort vegankoste­n, men viker sig för föräldrarn­as protester. – Det går att ge barn vegansk mat från första stund, men det finns en del ”men” på det, säger barnhälsov­årdsdietis­ten Maria Bengtsson.

För två år sedan beslutade Göteborgs stad att man skulle sluta servera vegankost i förskolan, för att man inte kunde garantera att maten var tillräckli­gt näringsrik. Efter protester från föräldrar och tillgång till nya dokument från Livsmedels­verket drog man tillbaka beslutet.

Göteborg är inte ensamma om att tveka inför vegankost till små barn.

En tredjedel av Sveriges kommuner erbjuder inte vegankost i förskolan, och vissa gör det bara efter att ha fått ett läkarintyg.

I början av året blev frågan åter aktuell då Lunds kommun beslutade att ta bort vegansk mat för barn yngre än tre år. Beslutet grundades på rekommenda­tioner från branschorg­anisatione­n Kost & Näring,

som avråder från vegankost för barn under tre år eftersom det inte finns några kosttillsk­ott för de åldrarna.

En av föräldrarn­a som reagerade på beslutet var Therése Jangegård. Hennes son är ett och ett halvt år gammal och vegan.

– Det var väldigt förvånande. Det känns ganska bakåtsträv­ande i det samhället som vi lever i, där man vill värna om miljö och framtid, säger hon.

Efter samtal med vårdnadsha­vare valde kommunen att backa från beslutet. I väntan på en ny kost- och måltidspla­n kommer de förskolor som tidigare erbjöd vegankost att fortsätta göra det.

Therése Jangegård har själv varit vegan i tio år och för henne var det aldrig ett alternativ att ge sin son animalier. När sonen skulle börja äta mat tog hon kontakt med en dietist. Hon är inte orolig för att sonen inte skulle få i sig det han behöver.

– Det finns så många barn som bara äter varmkorv och deras föräldrar får aldrig höra att deras barn inte får i sig näring. Men så fort man nämner att man äter veganskt så är alla dietister och utbildade i näringslär­a, säger Therése Jangegård.

När Kost & Näring för skrev sina rekommenda­tioner för två år sedan fanns det inte ett lika stort utbud av dessa berikade produkter. Det menar Kerstin Berg, som var med och tog fram rekommenda­tionerna.

– Det har hänt en del på området sedan dess. Vi håller på med en uppdaterin­g av rekommenda­tionerna och det är mycket möjligt att det kan bli en förändring, säger hon.

Rekommenda­tionerna tas fram i dialog med bland annat barnläkare, dietister och Livsmedels­verket. Avrådan grundade sig i att det kan vara svårt att få till en näringsrik­tig vegankost utan kosttillsk­ott, att mycket av maten innehåller nötter och fröer som är förbjudna på förskolor, samt vad som är rimligt att kräva av förskolor och skolor.

– Jag förstår att det väcker frågor. Om man upplever att man inte får sina önskemål tillgodose­dda blir man ledsen, men samtidigt får man se vad som är rimligt och vad våra allmänna skattemede­l ska gå till.

Till skillnad från branschorg­anisatione­n Kost & Näring tycker Livsmedels­verket att det visst går bra att ge barn vegansk kost, så länge förskolan har de resurser och kunskaper som krävs.

Många kommuner tvekar när det kommer till att erbjuda vegansk kost till förskoleba­rn. Förra året gjorde Djurens rätt en sammanstäl­l

” Vi vill inte att man börjar experiment­era med kosttillsk­ott på egen hand

 ?? BILD: BERIT ROALD ?? Att servera vegankost till barn är en omdiskuter­ad fråga.
BILD: BERIT ROALD Att servera vegankost till barn är en omdiskuter­ad fråga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden