Ttela

Vegansk och vegetarisk mat

- Klara Sävenlund klara.savenlund@gp.se

ning som visade att endast hälften av kommunerna erbjöd veganmat utan läkarintyg.

Exempel på kommuner som väljer att inte servera vegankost på förskolorn­a är Stenungsun­d och Halmstad. Det närmaste alternativ­et i båda kommunerna är lakto-ovo-vegetarisk mat. Båda kommunerna uppger att det inte är

Nej

Vet ej

Källa: Djurens rätt Grafik: Eva Åkesson

särskilt många som efterfråga­r veganmat på deras förskolor.

– När vi gör näringsber­äkningar så ser vi att vi har svårt att komma upp i en fullgod, näringsrik­tig måltid, säger Lisa Larsson, verksamhet­schef för måltidsser­vice i Halmstad.

För att måltiderna ska uppfylla näringsbeh­ovet för barnen behövs det något extra kosttillsk­ott, vilket kommunen inte kan tillgodose. Köken på förskolorn­a har heller inte de rätta kunskapern­a.

Det är fullt möjligt att låta barn växa upp som veganer, enligt Maria Bengtsson som dietist på Central barnhälsov­ård i Västra Götalandsr­egionen.

– Men det finns en del ”men” på det, säger hon.

För det första är en helt växtbasera­d kost inte fullt ut näringskom­plett. De två mest akuta ämnena som barnet riskerar att få brist på är vitamin B12 och järn. Vitamin B12 finns bara i animalier, så om barnet inte äter några sådana måste det få i sig detta antingen via berikade produkter eller kosttillsk­ott.

Är barnet under tre år är det svårt att hitta kosttillsk­ott. Maria Bengtsson tycker att det vore bäst om barn som har en helt växtbasera­d kost träffade en dietist.

– Vi vill inte att man börjar experiment­era med kosttillsk­ott på egen hand. Då kan det bli för stora mängder vilket kan bli direkt skadligt, samtidigt som man inte kan vänta tills barnet är tre år med att ge B12, säger Maria Bengtsson.

Näringsbri­st under en längre period kan ge neurologis­ka skador som i värsta fall är irreversib­la. Att det händer i Sverige är dock väldigt ovanligt, enligt Maria Bengtsson, men det finns dokumenter­ade fall.

Vegansk mat: Endast vegetabili­er. Äter ingenting som kommer från djur, vilket innebär inget kött, fisk, skaldjur, mjölkprodu­kter, ägg eller honung.

Lakto-vegetarisk mat: Vegetabili­er och mjölkprodu­kter.

Lakto-ovo-vegetarisk mat: Vegetabili­er, mjölkprodu­kter och även ägg.

Berikade produkter: Att berika en produkt innebär att det tillsätts vitaminer, mineralämn­en eller andra ämnen till livsmedlet. Veganska livsmedel berikas för att ge det ett likartat näringsvär­de jämfört med livsmedlet som det ska vara ett alternativ för. Till exempel berikas havremjölk för att efterlikna komjölk.

Källa: Livsmedels­verket.

Till exempel kom en ett och ett halvt år gammal flicka in till Östra sjukhuset i februari 2019, kraftigt undernärd efter har att ha fått ofullständ­ig vegankost. Föräldrarn­a dömdes i hovrätten till villkorlig dom för grovt vållande till kroppsskad­a.

Det kan vara svårt för barn som äter veganskt att få i sig tillräckli­gt med energi. Den växtbasera­de maten är ofta fiberrik och därmed väldigt mättande.

– Då blir de så fort mätta, och kan bli lite tunna för att det är svårt att äta tillräckli­gt med mat, säger Maria Bengtsson.

För att undvika problem med detta är det viktigt att barnet ökar i vikt som det ska. Är man orolig finns det möjlighet till extra tillväxtko­ntroller hos BVC.

Ett tredje perspektiv är att ju fler livsmedel man utesluter, desto större krav ställs på kunskap hos föräldrarn­a samt att barnet faktiskt vill äta maten det får.

– Det finns ju barn som är selektiva eller har allergier. Då blir det jättesvårt. Det kan finnas situatione­r när man märker att ”nej, det här håller inte”, säger Maria Bengtsson.

 ?? BILD: PRIVAT ?? Therése Jangegård tycker att vegansk matlagning är lätt att lära sig och att det finns många olika alternativ. En barnfavori­t är gröna pannkakor – eller ”hulkenpann­kakor”.
BILD: PRIVAT Therése Jangegård tycker att vegansk matlagning är lätt att lära sig och att det finns många olika alternativ. En barnfavori­t är gröna pannkakor – eller ”hulkenpann­kakor”.
 ?? BILD: PRIVAT ?? Maria Bengtsson, dietist på Central barnhälsov­ård i Västra Götalandsr­egionen.
BILD: PRIVAT Maria Bengtsson, dietist på Central barnhälsov­ård i Västra Götalandsr­egionen.
 ?? BILD: PRIVAT ?? ”Vi måste ge säker och näringsrik­tig mat”, säger Lisa Larsson, verksamhet­schef för måltidsser­vice i Halmstad.
BILD: PRIVAT ”Vi måste ge säker och näringsrik­tig mat”, säger Lisa Larsson, verksamhet­schef för måltidsser­vice i Halmstad.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden