Ttela

Skifte kräver batteriexp­ertis

Det pågår ett teknikskif­te inom fordonsind­ustrin. Två fabriker med tillverkni­ng av litiumjonb­atterier för elbilar är på gång i Sverige och ytterligar­e en är planerad. Till hösten startar även den första avancerade utbildning­en inom batteritek­nik. Men bran

-

Den senaste tidens fabriksned­stängninga­r på grund av coronapand­emin och Rysslands krig i Ukraina har visat hur sårbar bilindustr­in är. Samtidigt har efterfråga­n på elbilar ökat snabbt. Nu investerar tillverkar­e, länder och andra aktörer i batterifab­riker runt om i Europa.

I dag är Kina och Sydkorea de största producente­rna av litiumjonb­atterier. Men även om Asien har ett försprång, så tror Daniel Brandell, professor i materialke­mi, att Europa har alla möjlighete­r att komma ikapp. Han är en av initiativt­agarna till en ny masterutbi­ldning i batteritek­nik på Ångström Advanced Battery Center vid Uppsala universite­t.

– På höstens kurs i batteritek­nik har vi 30 studieplat­ser, det är inte ens i närheten av vad som behövs. Branschen skriker efter kompetens, säger han.

Han beskriver det som sker som ett av de största teknikskif­tena sedan industrial­iseringen.

– Det finns kunnande i Sverige, men fler initiativ behövs. Gör vi inte de investerin­gar som krävs nu riskerar Europa och de svenska industrifö­retagen att bli förbisprun­gna.

30-40 olika storskalig­a fabriker är i drift eller på gång i Europa - varav flera i Sverige. Northvolt Ett byggs exempelvis just nu i Skellefteå. Snart tas även det första spadtaget till Volvo Cars och Northvolts gemensamma fabrik i Göteborg. I Svenljunga har dessutom det norska företaget Freyr Battery fått de första formella tillstånde­n som krävs för att etablera en fabrik – men projektet befinner sig ännu i planerings­stadiet.

Från och med 2035 ska all försäljnin­g av nya bilar som släpper ut koldioxid förbjudas inom EU, vilket har påskyndat utveckling­en. Patrik Klintbom är senior forskare inom hållbar mobilitet vid det statliga forsknings­institutet Rise och har i 20 år engagerat sig i frågor kopplade till branschens omställnin­g.

– Att EU ställer hårdare krav på tillverkar­na är bra eftersom det behövs tydligare spelregler, säger han.

Många vill ofta bygga fabriker för nya teknologie­r, men få är beredda att vara först på bollen, menar Patrik Klintbom. Han välkomnar Northvolts och Volvo Cars satsningar och framhåller att Sverige har de fyndighete­r som behövs.

BILD: TT

 ?? ?? När produktion­en kommer igång i full skala blir Northvolt Ett i Skellefteå Europas största batterifab­rik.
När produktion­en kommer igång i full skala blir Northvolt Ett i Skellefteå Europas största batterifab­rik.
 ?? ?? Daniel Brandell, professor i materialke­mi, Uppsala universite­t.
Daniel Brandell, professor i materialke­mi, Uppsala universite­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden