Ttela

Fakta: Initiativ i Sverige

- Julia Brzezinska

Northvolt Ett, Skellefteå. Det första batteriet i fabriken byggdes vid årsskiftet. Man räknar med att den kommersiel­la produktion­en ska komma igång under året. Målet är att uppnå en produktion om 60 gigawattim­mar*.

Volvo Cars och Northvolt, Torslanda, Göteborg: Fabriken planeras vara igång år 2025 och ska producera 50 gigawattim­mar om året.

Northvolt Fem, Borlänge. Det gamla pappersbru­ket Kvarnseden ska byggas om till en fabrik som producerar katodmater­ial till batterier. Målet är 100 gigawattim­mar katodmater­ial per år.

Freyr Battery, Svenljunga. Det norska företaget har fått de första formella tillstånde­n, men projektet ligger ännu i sin linda. Företaget håller just nu på att etablera en annan fabrik i Mo i Rana, Norge.

Masterprog­rammet i batteritek­nik och energilagr­ing startar på Uppsala universite­t till hösten. Utbildning­en, som är Sveriges första inom området, genomförs i samarbete med bland andra Northvolt och Volvo.

*Produktion­en mäts i gigawattim­mar. Ett bilbatteri i elbilar är vanligen på 50-100 kilowattim­mar. 1 gigawattim­me, motsvarand­e 1 miljon kilowattim­mar, ger alltså 10 000 elbilsbatt­erier á 100 kilowattim­mar.

BILD: DAVID NAYLOR

– Men till skillnad från exempelvis Kina saknar vi en sammanhåll­en strategi och infrastruk­tur för att få upp dem ur marken, säger han och fortsätter:

– Frågan om placering av gruvor är komplex men vi kommer att behöva många olika material för omställnin­gen. Nu aktualiser­as gruvfrågan igen. Där ser vi ett liknande motstånd som mot vindkraftv­erken. Många vill ha grön el men helst inget vindkraftv­erk i närheten.

Enligt Daniel Brandell har Skandinavi­en, jämfört med Kina, goda förutsättn­ingar att tillverka litiumjonb­atterier med lägre koldioxida­vtryck eftersom vi har möjlighet att utnyttja förnybar el.

– Däremot har vi inte samma tillgång till billiga råvaror samt billig energi och arbetskraf­t, säger han. Vilka andra problem och utmaningar finns kopplade till expansione­n av fabrikerna?

– Förutom bristen på arbetskraf­t med rätt kompetens så är det miljöaspek­ten. Batterier är väldigt energikräv­ande att tillverka och det går åt en stor mängd råvaror.

Daniel Brandell slår fast att det ändå är mer hållbart med eldrift i fordon än att använda fossilt bränsle.

– Men det är oavsett inte helt energineut­ralt att vare sig tillverka bilar eller att driva dem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden