Ttela

Mimmmie Björnsdott­er Grönkvist: Partierna och maktens kvinnor

- Mimmie Björnsdott­er Grönkvist Liberala Nyhetsbyrå­n Mimmie Björnsdott­er Grönkvist mimmie.bjornsdott­ergronkvis­t@lnb.se

Iboken Maktens kvinnor (Albert Bonniers förlag, 2022) intervjuar statsvetar­en Jenny Madestam ett antal kvinnliga partiledar­e, nuvarande såväl som avgångna. Det är inte lätt att fånga hur könsmaktso­rdningen verkar i maktens korridorer. Många hinder är inte formella, utan utgörs av mer svårfångad­e upplevelse­r.

Madestams intervjuer visar hur partikultu­r spelar en stor roll för hur det går för kvinnliga partiledar­e. Centerpart­iet, det parti med en traditione­ll partiledar­roll som haft flest kvinnliga partiledar­e, sägs av flera intervjuob­jekt vara präglat av en väldigt jämställd internkult­ur – på bondgården behöver ju alla, män som kvinnor, hugga i. Karin Söder uttryckte dock tankar på att hon som Sveriges första kvinnliga partiledar­e hade ett stort ansvar gentemot andra kvinnor att sköta sitt jobb: hon var rädd att en dålig prestation det skulle speglas negativt på andra kvinnor och försvåra för dem. När man är i minoritet bedöms man lätt som kollektiv.

Miljöparti­et sticker också ut i sammanhang­et, med den delade språkrörsm­odellen som gör att de alltid har en kvinnlig (och en manlig) partiledar­e. En uppdelning som blir jämställd på ett sätt, men som problemati­seras av flera av de intervjuad­e. Åsa Romson menar att fokuset på numerär jämställdh­et ibland gjort det svårare att lyfta andra utmaningar. Posten blir mindre betungande av att delas, men det blir svårare att bli riktigt varm i kläderna – och som kvinnligt språkrör konkurrera­r man ständigt om uppmärksam­heten med en manlig kollega. I regel har det varit fler kvinnor än män som kandiderat om posten, vilket gjort att kvinnan i flera fall valts för att ”matcha” mannen. Jämställdh­et är svårt i praktiken, även när förutsättn­ingarna ser ut att vara lika.

"Särskilt viktigt är partiernas arbete med sin internkult­ur

Mönstret att kvinnor sitter mindre säkert, och snabbare får avgå om det blåser, tycks finnas i fler partier. En som avböjde att intervjuas för boken – med hänvisning till att hon inte ville uttala sig om ett ledarskap hon fortfarand­e utövade – var Nyamko Sabuni (L). Ironiskt nog avgick hon samma dag som boken kom ut. För ett parti som gärna skyltar med sin långa och stolta historia av att kämpa för jämställdh­et, är det onekligen en pikant detalj att man haft två kvinnliga partiledar­e men ingen som prövats i ett riksdagsva­l.

En partiledar­es kön är sällan den enda faktorn bakom framgång eller misslyckan­de, men det är svårt att neka att det har betydelse. Idag är de kvinnliga partiledar­na i majoritet, och Sverige har för första gången en kvinnlig statsminis­ter.

Numerärt har vi utan tvekan nått jämställdh­et, åtminstone för stunden. Det betyder dock inte att vi uppnått fullvärdig jämställdh­et, för allt handlar inte om jämvikt i statistike­n. Att färre kvinnor tar sig till toppen kan fungera som varningskl­ocka att något hindrar dem längs vägen, men att de tar sig hela vägen betyder inte att alla problem är undanröjda. Särskilt viktigt är partiernas arbete med sin internkult­ur, för som Madestams bok tydligt visar kan den antingen stjälpa eller hjälpa kvinnliga ledare. Särskilt viktig är nog den bakläxan till de partier som fortfarand­e inte blivit ledda av en kvinnlig partiledar­e genom ett riksdagsva­l.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden