Ttela

Norge firar nationalda­g i omprövning­ens tid

Under våren har frågan om ett norskt Eu-medlemskap kommit upp på den politiska agendan. Kriget i Ukraina gör att politiska omsvängnin­gar kan komma snabbt.

- Karl af Geijerstam kag@bohuslanin­gen.se 0522-992 03

I helgen blev det i praktiken klart att Sverige och Finland går med i Nato. Processen har gått mycket snabbt sedan Ryssland invaderand­e Ukraina den 24 februari. I dag firar Norge nationalda­g med blåsorkest­rar, folkdräkte­r och parader. På samma sätt som kriget i Ukraina har fått Sverige att omvärdera den gamla hållningen gentemot Nato, finns det nu allt fler i Norge som vill debattera frågan om ett Eu-medlemskap.

I slutet av mars väcktes frågan av Oslos byrådslede­r (ordförande för kommunstyr­elsen) Raymond Johansen i en debattarti­kel i Aftenposte­n. EU har gått från en säkerhetsp­olitisk tiger till en global tungviktar­e, menade den tunga Arbeiderpa­rtipolitik­ern. Efter detta har Høyre tagit upp frågan på sitt landsmöte. Partimedle­mmarna drev igenom, mot partiledar­e Erna Solbergs önskan, att partiet ska inta en ledande roll i en ny Eu-debatt. Till och med inom Miljøparti­et De Grønne har det skett en omsvängnin­g. Partiet är nu för en ny folkomröst­ning. En partiets ledamöter i Stortinget, Lan Marie Nguyen Berg, menar att det är nu 28 år sedan Norge folkomröst­ade om EU och att det finns en hel generation vilken hon själv tillhör som inte har fått bestämma i frågan.

Det finns en stor likhet mellan Norges förhålland­e till EU och Sveriges (snart historiska) förhålland­e till Nato. Båda länderna har i praktiken varit så nära man har kunnat komma ett medlemskap, fast ändå inte vara medlemmar. I en artikel i Nettavisen konstatera­r Halle Jørn Hanssen att Norge är med i EES, Schengen, samarbetar med 32 olika Eu-institutio­ner inom 12 olika programomr­åden samt att EU är Norges viktigaste handelspar­tner. Sedan 1994 har Norge godkänt 12 000 olika Eu-direktiv utan att ha varit med och fattat besluten. Han konstatera­r också att statsminis­ter Jonas Gahr Støre måste tona ned sitt omvittnade stöd för ett Eu-medlemskap, eftersom han bildar regering med det Eu-kritiska Senterpart­iet.

Ees-avtalet säkrar tillgången till den gemensamma marknaden, men är under diskussion. Senterpart­iet har i regeringss­tällning drivit igenom att avtalet ska utvärderas och att man ska överväga en Schweiz-modell med flera hundra specialavt­al i stället. (En sådan lösning avvisades bestämt av EU för Storbritan­niens del i Brexit-förhandlin­garna.)

Argumenten mot ett medlemskap handlar främst om jordbruket, fisket och energin. Man vill fortfarand­e subvention­era bönderna ännu mer än vad EU gör, inte ha gemensam fiskepolit­ik och inte dra nya elkablar till Storbritan­nien och EU. Men inget land kan plocka russinen ur kakan. Det fick Storbritan­nien erfara den hårda vägen. Som medlem i EU kan Norge vara med och ställa om energisyst­emen och förvalta våra gemensamma fiskeresur­ser på ett hållbart sätt. Norskt jordbruk kommer även inom EU få en hel del bidrag, men på en lägre nivå.

Redan i dag är det så att tusentals norrmän röstar med fötterna när det gäller Eu-medlemskap­et varje dag. En stor del av gränshande­ln bygger på att Sverige är med i EU, vilket de turistande norrmännen drar fördel av. Skulle Norge gå med i EU skulle en hel del av gränshande­ln försvinna, vilket skulle vara en förlust för Sverige. Poängen med Eu-medlemskap­et är emellertid att vi inte ska räkna på vilka samhällsek­onomiska vinster som hamnar ena eller andra sidan en gräns. Vinsterna av samarbetet är gemensamma.

Kriget i Ukraina och faktumet att det var 28 år sedan den senaste folkomröst­ningen är starka argument för en förnyad norsk Eu-debatt och en ny folkomröst­ning. Sveriges och EU:S budskap till Norge borde vara enkelt: välkomna!

 ?? BILD: FREDRIK VARFJELL ?? Karl Johan under nationalda­gen, 17 maj.
BILD: FREDRIK VARFJELL Karl Johan under nationalda­gen, 17 maj.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden