Ttela

Reformen för nytt reseavdrag gynnar Fyrbodalar­e

Reseavdrag­et måste reformeras för att minska klimatutsl­äppen och samtidigt stärka möjlighete­rna att bo och arbeta i landsbygd och mindre orter.

- Ulrika Frick (Mp) vice ordförande Svensk Kollektivt­rafik Alex Bergström (S)

Dagens reseavdrag favorisera­r arbetspend­ling med bil framför kollektivt­rafik. Effekten har blivit att nio av tio som gör avdrag pendlar med bil, med konsekvens­en att klimatutsl­äppen ökar. Reseavdrag­et har framförall­t blivit ett avdrag för högavlönad­e män i storstadsr­egionerna som reser med bil enligt Landsbygds­kommittén. Trots att det ofta finns väl utbyggd kollektivt­rafik i dessa regioner. Vid exakt samma resa är dagens reseavdrag dessutom värt 20 procent mer för höginkomst­tagare än för låg- och medelinkom­sttagare. Ett annat problem är fusket. Svindlande 44 procent av reseavdrag­ets kostnader, 2,4 miljarder kronor/år, beror på fusk och fel visar Skatteverk­ets statistik.

För att jämna ut de regionala skillnader­na och minska utsläppen har regeringen föreslagit att reseavdrag­et ska ersättas av en avståndsba­serad skatteredu­ktion i två steg. Under våren ska riksdagen rösta om att ändra lagstiftni­ngen och i höst om att höja skatteredu­ktionen till åtta kronor/mil. För personer med vanliga inkomster motsvarar det en höjning av reseavdrag­et med 6,50 till 25 kronor/mil. En ökning som ger flera tusen kronor mer i plånboken.

En lärare som bor i Färgelanda och jobbar i Vänersborg får en skatteredu­ktion på 7400 kronor, jämfört med 6100 kronor med dagens reseavdrag om han bilpendlar och noll kronor om han tar bussen. Genom skatteredu­ktion i stället för avdrag blir skattelätt­naden lika mycket värd för alla. Eftersom lönerna är högre i storstäder­na minskas de regionala skillnader­na. För att jämna ut skillnader­na ytterligar­e ska reduktione­n bli mer generös utanför storstäder­na. De som bor och arbetar i en storstadsk­ommun får bara skattelätt­nad för den del av resan som är längre än 30 kilometer, i övriga landet är gränsen 15 kilometer.

Med en färdmedels­neutral

"Eftersom lönerna är högre i storstäder­na minskas de regionala skillnader­na

skatteredu­ktion beskattas alla lika, oavsett om de tar bil, kollektivt­rafik, cykel eller samåker till jobbet. När tidsvinstr­egeln tas bort blir skatteredu­ktionen enklare att deklarera och kontroller­a. Resultatet blir minskat fusk och minskade utsläpp. Förslaget är en med andra ord en rättvisere­form som kommer stärka möjlighete­rna att leva i landsbygd och mindre orter, öka kollektivt­rafikresan­det, krympa klimatutsl­äppen och minska fusket.

Reformerin­gen av reseavdrag­et är enligt Landsbygds­kommittén en viktig del av en sammanhåll­en landsbygds­politik. Samtliga partier i riksdagen kom – i kommittéar­betet – överens om att reseavdrag­et ska reformeras och göras avståndsba­serat. Håll fast vid överenskom­melsen. För landsbygde­ns och klimatets skull. ledamot Svensk Kollektivt­afik

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden