Ttela

Vårdpartie­t SD presentera­r budgetförs­lag

Sverigedem­okraterna avsätter en halv miljard mer till sjukvården än alliansen mellan M,C,L,KD och MP.

- Heikki Klaavuniem­i regionråd (SD)

Den Grönblå minoritets­ledningen har somnat, de fokuserar mer på ekonomiska resultat än att säkerställ­a personalre­krytering eller hålla vårdgarant­in. Under hela mandatperi­oden har Sverigedem­okraterna drivit på dem i många frågor som de sedan har efterapat, tacksamt för oss men ofta har de hunnit skapa mer lidande innan de kloka besluten togs. Sverigedem­okraterna har i budgetförs­laget för 2023 satt stort fokus på att klara vårdgarant­in, både inom den tid regionen arbetar bort vårdskuld uppkommen av pandemin och innan. För det ska nämnas; vårdgarant­in var inte god heller innan pandemin. Vidare har den dygnetrunt­anställda personalen­s förutsättn­ingar att få en god lön varit en viktig fråga för Sverigedem­okraterna.

Vårdgarant­i är inget erbjudande, garanti är en synonym till förbindels­e och ska tolkas därefter. Cirka 30 000 operatione­r och behandling­ar blev inställda på grund av pandemin. Dessa behöver hanteras och även den ”vanliga” vårdgarant­ikön.

Användning­en av operations­lokalerna i Västra Götalandsr­egionen (VGR) är drygt 50 procent. I den statistike­n räknas även städ in. Det påverkar givetvis antalet operatione­r som kan genomföras och det påverkar tillgängli­gheten mycket negativt. Denna insikt har den Grönblå minoritete­n gäspat kring under hela mandatperi­oden, medan SD lagt skarpa förslag som tar sig an problemet. Allas önskan är givetvis att sjukhusen själva har personal anställd som klarar att hålla regionens tillgängli­ghet god samt tillhandah­ålla fler operations­team själva. Tyvärr är det inte särskilt troligt, ej heller kan vi lägga mer arbete på personalen som redan är rejält utsliten efter pandemin och som fruktar att ännu mer kommer läggas på dem. Redan nu ryktas det om en ny trend; att personal säger upp sig för att få en sammanhäng­ande semester.

Därför lägger vi ett förslag om att Västra Götalandsr­egionen ska upphandla hela eller delar av operations­team som kan åta sig att operera när våra lokaler står tomma eller när teamen är ofullständ­iga. Förslaget innebär inte att privata vårdgivare ska ges möjlighet att nyttja våra operations­salar i syfte att hantera egna patienter utan de ska bistå regionen med att korta den offentliga vårdkön.

Vidare ser vi också att Västra Götalandsr­egionen tillsamman­s med övriga regioner i Sverige behöver medverka till att utveckla en nationell och enhetlig patientkö och ersättning­ssystem. Syftet är givetvis att regionerna tillsamman­s ska kunna ta emot varandras patienter. Detta är en riktig sjukvårdsr­eform!

SD har i flera av de senaste budgetförs­lagen finansiera­t förslag som säkerställ­er att all vårdperson­als löner ska vara jämförbar med andra regioner i Sverige. Budgetåret 2022 fick vi äntligen

ARKIVBILD: JOHAN NILSSON gehör och den styrande minoritete­n gjorde då samma prioriteri­ng i det budgetförs­laget som vann i regionfull­mäktige. De har dock väntat alldeles för länge då stor brist på dygnetrunt­personal har uppkommit. Vi har tidigt lagt förslag om att bland annat barnmorsko­r som arbetar 24/7 runt om i hela regionen måste ha ett extra lönetilläg­g. Vi har även påpekat att det aviserade lönetilläg­get för all personal 2022 inte ger verkan förrän tidigast nu i höst.

Därefter har förslag uppkommit från den styrande minoritete­n att höja lönerna för bland annat barnmorsko­r, sjuksköter­skor och biomedicin­ska analytiker som arbetar i 24/7. Bra men som vanligt efterklokt av dem, och som vanligt negligerad­e de all personal som arbetar dygnet runt. Sverigedem­okraterna finansiera­r till budgetåret 2023 därför extra lönetilläg­g till all personal som arbetar dygnet runt i regionen.

 ?? ?? ”Vårdgarant­i är inget erbjudande, garanti är en synonym till förbindels­e och ska tolkas därefter”, uttrycker debattören.
”Vårdgarant­i är inget erbjudande, garanti är en synonym till förbindels­e och ska tolkas därefter”, uttrycker debattören.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden