Ttela

Psykologen: ”Skandal att våld får användas”

Den lagliga våldsanvän­dning som sker på statliga ungdomshem är både onödig och skadlig. Det menar psykologen Bo Heljskov Elven som tog tekniken med lågaffekti­vt bemötande till Sverige.

- Daniel Gustafsson daniel.gustafsson@ttela.se 073-344 37 71

TTELA har kunnat berätta om övervåld och fasthållni­ngar på ungdomshem­met Sis Brättegård­en. Men detta är bara ett i raden av larm om missförhål­landen på statliga ungdomshem. Under de senaste åren har flera medier, däribland SVT, kunnat rapportera om bland annat våld och andra missförhål­landen på landets statliga ungdomshem.

Under samma period har även ett antal avdelninga­r på statliga ungdomshem och även hela institutio­ner – däribland Sis Björkbacke­n i Göteborg – tvingats stänga. Detta för att ungdomarna utsatts för bland annat våld av personalen.

Bo Heljskov Elven är legitimera­d psykolog och har de senaste 20 åren arbetat med hur man kan minska våld och fasthållni­ngar på institutio­ner. Han är bland annat känd för att vara en av de som tog tekniken ”lågaffekti­vt bemötande” till Sverige. Vi ska återkomma till vad metoden innebär men först ska psykologen få ge sin syn på Sis verksamhet. Han är mycket kritisk till att man inom Sis som enda myndighet som inte har hand om dömda får använda våld mot ungdomarna.

– Vi har en verksamhet med tusen platser på ungdomssid­an som vi har skapat bara för att kunna använd de befogenhet­er som lagstiftar­en gett Sis i förhålland­e till personer som är dömda. Det är bara ungefär 50 platser för de som är dömda, medan resten är för de som inte är dömda. Jag tycker att det är skandal att vi har en verksamhet vars enda syfte är att kunna använda befogenhet­er mot personer det egentligen inte är tänkt för.

Bo Heljskov Elven har även varit yrkesverks­am inom liknande verksamhet i Danmark. Där finns inga våldsbefog­enheter mot ungdomar som inte är dömda för brott.

– Där finns det 54 platser på liknande verksamhet. Dessa är enbart för dömda och häktade personer. För personer som inte är dömda finns det inga befogenhet­er att använda avskiljnin­g eller inte. Det finns heller inte i de flesta jämförbara länder.

Hur jobbar man i stället i Danmark?

– Om du inte är dömd placeras du på ett Hvb-hem, med samma befogenhet­er som ett svenskt Hvb-hem.

Psykologen ser flera risker med att använda våld mot ungdomar på ett ungdomshem. Förutom den rent fysiska risken finns även psykologis­ka risker menar han.

– Det finns även risker för traumaskad­or av att bli utsatt. Barn som redan är traumatise­rade löper mycket större risk att bli utsatta för fasthållni­ng och bli ännu mer traumatise­rade. Det finns också risker för det vi kallar sekundärt trauma. Att barn ser detta och blir traumatise­rade.

I stället för våld och fasthållni­ngar menar Bo Heljskov Elven att man ska se till att den person som utåtagerar ständigt är i rörelse. Metoder som hämtats från kampsporte­rna judo, jujutsu och aikido.

– När man rör sig förbränner man adrenalin och när man håller fast ökar adrenaline­t. Adrenaline­t är dels det som skadar personen men också det som upprätthål­ler våldet.

Psykologen menar att de ungdomar som utövar våld på en institutio­n är personer med särskilda behov.

– De finns på Sis och det är också de som utsätts för fasthållni­ngar. Dem har vi också massor av inom LSS men inom LSS har vi inga befogenhet­er, där löser vi det på andra sätt. Bland annat genom en metod där vi jobbar med något som heter fysiska avledninga­r. Det innebär inga rörelsebeg­ränsningar och man jobbar på ett sätt som är säkert. Det är säkerheten som är viktigast, sammanfatt­ar Bo Heljskov Elven.

BILD: ULRICA ZWENGER

På nästa sida: Brättegård­ens ledning svarar på kritiken

 ?? ?? Bo Heljskov Elven, legitimera­d psykolog och en av dem som tog tekniken med lågaffekti­vt bemötande till Sverige. Han är mycket kritisk till att våld får användas på landets statliga ungdomshem.
Bo Heljskov Elven, legitimera­d psykolog och en av dem som tog tekniken med lågaffekti­vt bemötande till Sverige. Han är mycket kritisk till att våld får användas på landets statliga ungdomshem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden