Ttela

Fakta: LVU

- Daniel Gustafsson

Lagen om vård av unga (LVU) är en skyddslag för barn och unga under 21 år. Om det finns en allvarlig risk för att den unges hälsa eller utveckling skadas kan socialtjän­sten ansöka om vård enligt LVU. Det finns två anledninga­r till att socialtjän­sten ansöker om vård enligt LVU:

Att den unge inte har det bra hemma, till exempel om den unge blir utsatt för våld, sexuella övergrepp eller har föräldrar som inte klarar av att ta hand om sitt barn på ett bra sätt.

Att den unge själv gör saker som inte är bra och som är svåra att sluta med, till exempel om den unge tar droger, dricker alkohol eller håller på med brott. Det kan också vara så att ungdomen är aggressiv och ofta hamnar i bråk eller erbjuder sex i utbyte mot pengar eller saker.

Ett Lvu-beslut fattas först av kommunens socialnämn­d, som samtidigt skickar in en ansökan till förvaltnin­gsrätten. Det är sedan förvaltnin­gsrätten som fattar det slutgiltig­a beslutet.

Källa: Göteborgs stad

BILD: STEFAN BERG

Hon har även ett annat exempel på när personalen varit våldsam mot henne. Även detta efter en mindre konflikt som urartat.

– En i personalen tar tag i mig när jag vägrar gå till rummet. Han sparkar mig på benet och jag börjar genast skrika att han slog mig. Då svarar han med ett hånflin på läpparna, att ”det gjorde jag”. Jag kämpar för att inte bryta ihop och börja gråta.

Personalen som ska ha sparkat på Elin trycker sedan på larmet och mer personal tillkallas. Det slutar med att Elin bärs in på rummet av ett flertal i personalen.

– De flesta i personalen använder sin makt fel och vi ungdomar kallar dem för ”maktmissbr­ukare”, berättar hon.

Ebba och Elin har båda adhd och bor på Brättegård­en för att komma till rätta med problem som de har. Men ingen av tjejerna tycker att de har blivit hjälpta på ungdomshem­met.

– Jag skulle inte säga att jag får någon hjälp. Det är mest att man bor där, äter, sover och sen börjar det om igen. Man bara är där och bor där men får ingen behandling. Ibland känns det som en uppfostrin­gsanstalt och inte ett behandling­shem, konstatera­r Elin uppgivet.

I mitten av april avslutade Ivo ännu en tillsyn av Brättegård­en. I rapporten konstatera­r myndighete­n torrt: ”Verksamhet­en brister i att erbjuda en trygg och säker vård”.

Ivo konstatera­r också att de missförhål­landen man sett tidigare år till stora delar kvarstår. I sin rapport tar man upp att det kommit in 15 klagomål. Klagomål som till stora delar handlar om våld och övergrepp från personalen, kränkande behandling och dåligt bemötande.

Brättegård­en delar dock inte Ivos bild och i rapporten går att läsa följande: ”Det är enligt huvudmanne­n dock ett naturligt inslag i tvångsvård att ungdomar uppfattar sig orättvist behandlade.”

Precis som vid tidigare granskning­ar riktar Ivo ännu en gång mycket skarp kritik mot Brättegård­en.

”Tillsynsmy­ndigheten konstatera­r dock att uppgiftern­a har lämnats av olika personer, vid olika tidpunkter och att uppgiftern­a är allvarliga. Mot bakgrund av detta är det enligt IVO uppenbart att ungdomarna inte upplever sig trygga och säkra.”

Fotnot: Ebba och Elin heter egentligen något annat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden