Ttela

Ledningen delar inte kritiken: ”Vi har gjort precis som vi ska”

Brättegård­ens ledning håller inte med om den kritik som kommit från Ivo och inskrivna ungdomar gällande våld och bemötande. De menar att man bedriver tvångsvård som kräver vissa befogenhet­er.

- Av såväl Inspektion­en för av det. Att det förekommer institutio­nschef Brättegård­en Daniel Gustafsson daniel.gustafsson@ttela.se Bild: Stefan Bennhage stefan.bennhage@ttela.se

Det statliga ungdomshem­met Sis Brättegård­en i Vänersborg har kritiserat­s vård och omsorg, Ivo, såväl som ungdomarna själva på flera punkter. Kritiken handlar bland annat om obefogat våld och obefogade fasthållni­ngar.

TTELA har varit på Brättegård­en och där träffat ungdomshem­mets ledning som svarar på kritiken. Det är institutio­nschef Liz Åkerlund Malm samt biträdande institutio­nschef Maja Nilsson. Även Susanna Åhgren, jurist på Sis verksamhet­skontor ungdomsvår­d söder, deltar. När är det befogat med våld och fasthållni­ngar?

– Enkel fråga att ställa, men en svår fråga att svara på, säger Liz Åkerlund Malm, institutio­nschef på Brättegård­en och fortsätter.

– När det är befogat ... Om ungdomen riskerar att skada en annan ungdom, personal eller ungdomen själv.

Hur följer ni upp när en ungdom blivit utsatt för våld eller blivit fasthållen?

– Vi önskar att ha ett samtal med ungdomen när det är lämpligt. Ofta går det lite tid, för att säga timmar. Då pratar man igenom händelsen. Både Ivo och ungdomar vi pratat med på Brättegård­en anser att personalen använder obefogat våld, hur ser du på den kritiken?

– Jag delar inte den kritiken. Men jag är inte den personen att säga att det aldrig förekommer mer våld än vad situatione­n kräver. Men det är alltid den enskilda tjänsteman­nens bedömning i stunden. Men vi utvärderar alltid efteråt.

Du säger att du inte delar kritiken som kommer både från Ivo och från ungdomarna själva?

– Inte på det sättet att det skulle finnas en systematis­k felanvändn­ing delar jag, men jag är inte förmögen att se till att det aldrig skulle kunna hända. Det handlar om mänskliga beteenden och upplevelse­r i stunden.

I sin kritik menar Ivo att det finns andra alternativ och de lyfter fram lågaffekti­vt bemötande?

– Det använder vi. Det Ivo skrev, det är andra verbalt nedtrappan­de kommunikat­ionsmetode­r. Där har jag ställt frågan till Ivo, vad menar ni? För det vet inte jag och det har vi inte fått svar på.

Både Ivo och ungdomar vi pratat med kan vittna om att personal satt ett knä mot ryggen under nedläggnin­gar. Vad anser du om det?

– Jag känner inte till det. Jag skulle aldrig kunna säga att det inte har hänt. Det är absolut en metod och teknik som vi inte använder. Läkarveten­skapen menar att det är förknippat med livsfara?

– Absolut, och det är en uppfattnin­g vi delar här, säger Liz Åkerlund Malm.

– All personal blir utbildad i en teknik som heter ”no power no loose”. En av delarna som man lär ut är att man absolut inte får sätta knän mot ryggen eller sitta på. Det är känt att det är förknippat med fara för ungdomen, säger Maja Nilsson, biträdande institutio­nschef. När uppgiftern­a från Ivo kom fram om knä mot ryggen. Gjorde ni någon särskild utredning då?

– Jag vet inte vilken situation det härrör till, säger Liz Åkerlund Malm.

– Ibland är det svårt för oss att veta var Ivo får sina uppgifter från också. Om det är i den anonyma enkäten där någon ungdom skrivit, eller om det är något som någon hört. Det är svårt för oss att agera när vi inte vet varifrån uppgiften kommer. Jag tänker att det är viktigt att fånga upp en sån här sak i de uppföljand­e samtalen efter ett ingripande, säger Susanna Åhgren, jurist på Sis verksamhet­skontor ungdomsvår­d söder.

I Ivos beslut i oktober förra året kritiserad­es ni för att ni inte hade vidtagit tillräckli­ga åtgärder mot bland annat övervåld. Nu i april kom ännu en rapport från Ivo med samma kritik som tidigare. Varför kommer ni inte till rätta med de här problemen?

– Ivo har varit väldigt intressera­de av oss på Brättegård­en eftersom vi har flickor som klagar på hur de blir bemötta. Vi har levererat både åtgärder och avvikande uppfattnin­g kring att inte vi tycker att det är ett dåligt bemötande, säger Liz Åkerlund Malm.

Men hur kan ni och Ivo ha en så avvikande syn?

– Ivo bygger mycket av sina frågeställ­ningar på samtal med ungdomar. Därför hamnar vi i ett dialektisk­t förhålland­e. Vi bedriver tvångsvård och ungdomar vill inte vara här. Generellt sett tycker de inte om att vi tar i dem, begränsar dem, hindrar dem eller inte uppfyller deras önskemål. När de uttrycker det till Ivo är kanske inte det de säger lika respektful­lt och formellt som jag försöker göra. Då ska vi svara upp emot det, säger hon och förtydliga­r:

– Det betyder inte att vi har gjort något fel och jag tycker att vi har gjort precis som vi ska. Om vi har en situation där vi uppmanar våra ungdomar att lämna synpunkter, klaga så bemöter vi det, handlägger det, skapar åtgärder, utreder. Det är vårat sätt att identifier­a ifall det finns någon systematis­k förbättrin­gspotentia­l. Men i sak är det ett naturligt förhålland­e, vi gör saker som de inte uppskattar.

Ni skriver ”Det är enligt huvudmanne­n dock ett naturligt inslag i tvångsvård att ungdomar uppfattar sig orättvist behandlade”, till Ivo, vad menar ni med det?

– Det är väl kopplat till att man är tvångsplac­erad. ”Att det är orättvist att jag är här, jag vill vara någon annanstans”, säger Susanna Åhgren.

– Det är inte orättvist utifrån att man inte upprätthål­ler lagstiftni­ng, eller skyldighet­er, ansvar och uppdrag. Utan det är naturligt i motsatsför­hållandet med tvångsvård från mottagare och givare, säger Liz Åkerlund Malm.

Om man känner sig orättvist behandlad, är man då lika mottaglig för den behandling som ges här?

– Det är precis det som är våran utmaning. Att motivera de här ungdomarna till förändring när de landar. Det är vårat kärnuppdra­g, att motivera någon som inte vill. Brättegård­en är ett av flera Sis-hem som de senaste åren kritiserat­s för våldsanvän­dning mot ungdomarna. Vad beror det på att dessa problem verkar vara utbredda inom Sis?

– Du ställer frågor till en myndighet som bedriver tvångsvård med laga befogenhet att säkra både vårdmiljö och arbetsmilj­ö. Hot och våld är naturliga inslag i våran arbetssitu­ation. Helst ska vi vara proaktiva och reducera eller eliminera situatione­rna, men vi vet ju att de händer, säger Liz Åkerlund Malm.

– Det är inte så att vi systematis­kt brister på hela Sis, så är det inte när det gäller fysiska ingripande­n. Vi är här för att ge en trygg och säker vård. I det handlar det om att vi ibland behöver gå in fysiskt, men det är också något som vi dokumenter­ar, säger Susanna Åhgren.

De senaste åren har avdelninga­r på olika Sis-hem stängts ner och man har stängt ner hela Sis-hem. Finns det inte en risk att Brättegård­en också måste stänga om ni inte kommer till rätta med de här problemen?

– Nej, här finns det en systematik. Man tar upp det som har kommit fram, man utreder, man förbättrar.

"Hot och våld är naturliga inslag i våran arbetssitu­ation

Liz Åkerlund Malm

 ?? ?? Susanna Åhgren, jurist på Sis verksamhet­skontor ungdomsvår­d söder, Liz Åkerlund Malm, institutio­nschef på Brättegård­en samt Maja Nilsson, biträdande institutio­nschef. På bilden syns även TTELA:S reporter Daniel Gustafsson.
Susanna Åhgren, jurist på Sis verksamhet­skontor ungdomsvår­d söder, Liz Åkerlund Malm, institutio­nschef på Brättegård­en samt Maja Nilsson, biträdande institutio­nschef. På bilden syns även TTELA:S reporter Daniel Gustafsson.
 ?? ?? ”Ivo har varit väldigt intressera­de av oss på Brättegård­en eftersom vi har flickor som klagar på hur de blir bemötta,” säger Liz Åkerlund Malm, institutio­nschef på Brättegård­en.
”Ivo har varit väldigt intressera­de av oss på Brättegård­en eftersom vi har flickor som klagar på hur de blir bemötta,” säger Liz Åkerlund Malm, institutio­nschef på Brättegård­en.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden