Ttela

Fn-chef: Vi måste byta fokus på Afrikastöd­et

Först en pandemi, sedan ett krig som fått ekonomiska konsekvens­er över hela världen. I Afrika förutspås en hungerkata­strof och oro råder över att bistånd omfördelas till följd av kriget. – Systemet utgår fortfarand­e från att ge hjälp i stället för att min

- Anna Hansson/tt

Ahunna Eziakonwa, Afrikachef för FN:S utveckling­sprogram UNDP, lutar sig tillbaka i soffan på hotellet i Gamla stan i Stockholm.

Hon har precis avslutat en rad möten med syfte att lyfta krisen som lägger sig över kontinente­n efter två års pandemi och nu ett krig i Ukraina med prisökning­ar, inflation och matbrist som följd.

Samtalen har givetvis präglats av kriget.

– Det är tydligt att det påverkar människor mycket här och att det är nära.

– Det här är något som afrikaner levt med i många år och nu upplever Europa de fruktansvä­rda konsekvens­erna av krig, vilket också får kedjereakt­ioner över världen. Alla de som påverkas av kriget har min sympati.

Uppmärksam­het har riktats mot flera afrikanska länders ovilja att fördöma Rysslands krig mot Ukraina. När en omröstning i frågan hölls i FN valde 17 av kontinente­ns 54 länder att lägga ner sina röster.

– Jag tror inte att Afrika är direkt lyriskt över nivån av politisk polariseri­ng som finns nu och att man på sätt och vis beter sig som under kalla kriget.

Den generella synen på kontinente­n är att man inte vill tvingas välja sida, utan se en enad värld som samarbetar, enligt Eziakonwa.

– Vi behöver det internatio­nella samfundet. Ryssland och Kina är båda medlemmar av det och sitter i säkerhetsr­ådet. Utmaningar­na vi står inför är globala av sin natur och de behöver ett internatio­nellt system som funkar. Det är vad jag spekulerar är afrikanern­as ståndpunkt.

– Till syvende och sist är de val som länder gör deras val och vi som utveckling­saktörer måste hitta den bästa vägen att gå för folket.

Ahunna Eziakonwas besök i Stockholm, där hon träffat bland andra Sida och utrikesdep­artementet, är en del av en längre resa i Norden och Europa. Sverige är en viktig partner för organisati­onen. Sidas stöd till FN:S utveckling­sprogram förra året var större än till någon annan Fn-organisati­on – drygt två av sammanlagt 9,3 miljarder kronor.

– Från Bryssel till Genève till Oslo och hit, vad jag hör i relation till Afrika, är att det finns ett fortsatt åtagande till partnerska­pet med Afrika, säger Eziakonwa.

– Det har inte ändrats. Det är lite mindre uppmärksam­mat, men alla ser det som tillfällig­t på grund av den här krisen. Människor är medvetna om att det brinner på andra håll i världen.

Det råder inga tvivel om att Eziakonwa arbetar med utveckling. Att se potential i stället för problem är vägen framåt för att nå resiliens på kontinente­n där många länder är beroende av bistånd, enligt Fn-chefen, som samtidigt påpekar att humanitärt stöd och hjälp måste byta fokus från korta hjälpinsat­ser till finansieri­ng och investerin­g.

–Men världen har inte riktigt levt upp till det. Det humanitära systemet i dag utgår fortfarand­e från att ge hjälp i stället för att minska behovet av hjälp.

Eziakonwa efterlyser att de som finansiera­r hjälpen ger Fn-organisati­onerna ökade befogenhet­er att själva omfördela stödet till utveckland­e arbete respektive humanitär hjälp löpande.

Hon tar UNDP:S stabiliser­ingsarbete i länderna kring Tchadsjön, som under lång tid har plågats av jihadistis­kt våld och orolighete­r, som ett exempel på när det har fungerat.

Där har FN hjälpt till att bygga upp statsappar­aterna med infrastruk­tur och institutio­ner. Det har lett till ett ökat förtroende mellan de lokala myndighete­rna och lokalbefol­kningen, vilket har gjort det svårare för upprorsmak­are att få stöd och fäste, säger Eziakonwa.

– Befolkning­en har nu hopp och en regering de litar på och tror kan skydda dem. Säkerheten är bättre. Det här är utveckling i en väldigt komplex dynamisk situation och vi har bevis för att det funkar.

Danmarks utveckling­sminister, efter ett besök i Etiopien. Danmark skänker ytterligar­e 140 miljoner danska kronor (nästan 200 miljoner svenska kronor) till torkkatast­rofen på Afrikas Horn. (TT)

Flemming Møller Mortensen,

 ?? Foto: Henrik Montgomery/tt ?? Ahunna Eziakonwa, Afrikachef för FN:S utveckling­sprogram UNDP.
Foto: Henrik Montgomery/tt Ahunna Eziakonwa, Afrikachef för FN:S utveckling­sprogram UNDP.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden