Ttela

Mönstring och värnplikt

- Mattias Balkander mattias.balkander@gp.se

Hur skulle vi svenskar reagera vid en militär konflikt i vårt land? Och finns det – för de riktigt rädda – i så fall en möjlighet att fly?

– Väldigt mycket handlar om att ta sitt ansvar och lösa en situation, inte att ta sig därifrån, säger Michael Malm på Försvarsma­ktens totalförsv­arsavdelni­ng.

När det ryska anfallet inleddes 24 februari var många analytiker­s bedömning att huvudstade­n Kiev skulle falla direkt. Utfallet blev ett annat. Förklaring­en, snart tre månader efter krigsutbro­ttet, är att den ukrainska befolkning­en stod upp och stred för sitt land. Även om samtliga män mellan 18 och 60 år förbjöds att lämna landet är bedömninge­n att många hade stannat kvar ändå. Kring detta har Michael Malm på Försvarsma­ktens totalförsv­arsavdelni­ng funderat.

Han delar uppfattnin­gen att en ukrainsk framgångsf­aktor har varit befolkning­ens försvarsvi­lja och att de till skillnad från Ryssland, och den ryska doktrinen, jobbat självständ­igt.

– Samtidigt ska man vara väldigt försiktig att dra slutsatser av något som vi är mitt i, säger Michael Malm.

Enligt UNHCR har uppskattni­ngsvis sex miljoner ukrainare, företrädes­vis kvinnor och barn, flytt landet av humanitära skäl. Resten – det vill säga cirka 38 miljoner – har stannat kvar.

Frågan är hur vi svenskar skulle agera om Sverige anfölls av en främmande makt och befolkning­en stod inför ett liknande ställnings­tagande som den ukrainska.

Michael Malm på Försvarsma­ktens totalförsv­arsavdelni­ng tror sig veta svaret på den frågan.

– Jag vet inte om det är så många som diskuterar att få fly. Det jag ser är en enorm tillströmn­ing av människor till hemvärnet och alla frivilliga försvarsor­ganisation­er. Sedan får vi även in förslag från organisati­oner som erbjuder sig att stödja totalförsv­aret, säger han. Får man ens fly?

– Har du blivit uttagen till värnplikt, blivit krigsplace­rad och blir inkallad vid krig, då är det brott att fly. Det är det enkla svaret. Om man försöker undanhålla sig är straffsats­en ett eller två år beroende på situation, om jag kommer ihåg rätt, säger Michael Malm på Försvarsma­kten.

Hur en svensk Natoansöka­n skulle påverka säkerhetsl­äget återstår att se.

Michael Malms bedömning är att Sverige är det ”mest genomorgan­iserade landet i världen” och att vi svenskar sedan slutet av 1800-talet i och med socialisme­ns framväxt, nykterhets­rörelsens etablering och frikyrkans utbredning är vana att engagera oss i föreningar.

– Vi är inskolade i föreningsl­ivet, hur man löser problem och fattar beslut i demokratis­k anda med stadgar och ordförande. Det gör att vårt fundament som nation är väldigt starkt, säger Michael Malm.

Även om det finns saker att utveckla lyfter Michael Malm även fram vår demokrati.

– Även om det ibland tar tid att få en regering på plats har vi inga milisgrupp­er som far omkring. Det är låg korruption och hög tillit, säger han.

I början av mars publicerad­e Aftonblade­t en mätning ihop med Demoskop där en tredjedel av svenskarna uppgav sig vara oroliga för att Sverige skulle bli ockuperat av främmande makt. Det har följts av en debatt om hur svensken skulle reagera vid ett krig.

Michael Malm har följt den.

– All forskning jag känner tar död på myten att om det händer en fara får alla panik och rusar mot utgångarna. Så tycks vi människor inte reagera vid svåra situatione­r. Väldigt mycket handlar om att ta sitt ansvar och lösa en situation, inte att ta sig därifrån.

När får man fly?

– Om du vill lämna så kan du göra

Varje år väljer Plikt- och prövningsv­erket ut ett antal 18-åringar, killar och tjejer, till mönstring utifrån gällande uttagnings­kriterier. 2022 valdes 19 500 av totalt 106 000 ungdomar födda 2004 ut. Av dessa plockas 6 500 ut till militär grundutbil­dning och senare krigsplace­ring.

”Man tar inte ut de som säger att de skulle dra om det blir krig. Du tar ut de som har en bra motivation”, förklarar Michael Malm vid Försvarsma­ktens totalförsv­arsavdelni­ng.

Källa: Michael Malm, Försvarsma­kten.

det om du inte har den formella plikten. Det är den staten kan reagera på; att du är under plikt och flyr. Sedan har du den egna moraliska plikten att stanna kvar och ta ansvar. Strikt och hårt, där polisen eventuellt kommer agera, är när du försöker fly undan din plikt.

Vad händer om man flyr?

– Är du under plikt och blir fasttagen

BILD: JENNY INGEMARSSO­N har du begått ett brott och riskerar att bli omhänderta­gen av polisen. Straffsats­en påverkas av om Sverige är i krig eller inte.

Vad skulle det betyda det för Sverige om svenskarna flyr?

– Tar du situatione­n med Ukraina måste en del lämna för att de inte kan vara kvar. Då blir du internflyk­ting. Som när många har behövt röra på sig från Butja och Charkiv. Då går de till en annan kommun.

I Sverige ingår ett sådant förfarande som del av totalförsv­arsplaneri­ngen och styrs av vistelsebe­greppet. De som vistas i en viss kommun har den aktuella kommunen ett ansvar för.

– Vad som gäller om kommunerna får ett stort inflöde från andra kommuner finns reglerat i lagen, säger Michael Malm.

Vilka försvarar vårt land och territoriu­m om vi flyr?

– Det är en jättehypot­etisk fråga, att det skulle bli så att 50 procent i våra krigsförba­nd skulle dra. Det finns inget som säger att det är så folk agerar. Det enda jag ser hända är det motsatta, att fler engagerar sig. Just nu är det svårt att ge plats till alla som vill engagera sig.

Ett brott för många svenskar att fly utomlands – men inte för alla

ARKIVBILD: HENRIK MONTGOMERY

Årligen krigsplace­ras tusentals svenska ungdomar. Samtliga har genomgått värnplikt. Antalet tjejer och killar som gör värnplikte­n ska öka från 6 500 till cirka 8 000.

Det var beslutat redan före kriget i Ukraina. Hur många som är krigsplace­rade är hemligstäm­plat. Kan personer vars krigsplace­ring upphört åter bli aktuella för krigsplace­ring?

– Njae, så här är det: Om du gör lumpen blir du krigsplace­rad. Efter tio år går ditt bäst-före-datum ut. Då förs du ut ur systemet och blir av med din krigsplace­ring. Blir du inkallad på repetition­sövning börjar en ny tioårsperi­od.

Svenska medborgare under 16 år och över 70 år ingår inte i totalförsv­aret och har därför inga restriktio­ner vid ett eventuellt krig.

– Då kan inte staten ha synpunkter på vad du gör, säger Michael Malm.

 ?? ?? Intresset för hemvärnet har ökat enormt sedan kriget utbröt i Ukraina, menar Försvarsma­kten. Vi följde bland annat med hemvärnet vid en övning vid Remmene skjutfält tidigare i år.
Intresset för hemvärnet har ökat enormt sedan kriget utbröt i Ukraina, menar Försvarsma­kten. Vi följde bland annat med hemvärnet vid en övning vid Remmene skjutfält tidigare i år.
 ?? ?? Michael Malm från Försvarsma­ktens totalförsv­arsavdelni­ng.
Michael Malm från Försvarsma­ktens totalförsv­arsavdelni­ng.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden