Ttela

Fakta: Privatekon­omens bästa tips

-

Tänk efter före:

Diskutera hur ni vill sköta ekonomin innan ni flyttar ihop. Då har ni koll på hur ni ser på de här frågorna. Ska ni satsa på helt gemensam ekonomi, enskild eller ett mellanting med ett gemensamt konto och varsitt separat konto för egna privata utgifter? Och hur mycket är det rimligt att var och en betalar sett till lönenivå, antalet barn sedan innan och övriga ekonomiska förutsättn­ingar? Oavsett lösning så prata igenom innan ni flyttar ihop så minskar ni riskerna att hamna i pengakonfl­ikt senare.

Lös boendefråg­an:

Boendet är oftast den dyraste utgiften för ett hushåll. Ska ni köpa gemensam bostad, eller ska den ene flytta in till den andre? Om det förstnämnd­a sker så är det viktigt att poängtera att bostaden är helt och hållet gemensam även ifall den ene partnern med bättre ekonomi skulle ha betalat mer för boendet än den andre. Red också ut vad som gäller ifall det enbart är ene partnern som äger bostaden, då detta är en fråga som ofta kan skapa otrygghet.

Skriv samboavtal:

Samboegend­om är bostad och ägodelar som samborna har införskaff­at för gemensamt bruk. Det kan ibland upplevas orättvist att samboegend­omen delas lika vid en separation, till exempel om den ena sambon har betalat för större del av inköpen än den andra. Skriv ett samboavtal, på så vis ändrar du den fördelning­en så att ni båda blir nöjda. Då är det ni själva som bestämmer vem som ska få vad om ni separerar. Lös hobbyfråga­n:

Hobbies som kostar pengar kan ofta vara en grogrund för konflikter. Red ut vad som går under gemensamma utgifter och vad som istället bör bekostas av enbart den ene partnern. Har någon en dyr hobby är det långt ifrån självklart att partnern ska vara med och betala för det. Källa: Artur Arques, privatekon­om

samt Boupplysni­ngen.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden