Ttela

Medvedev tillbaka – drömmer om Wimbledon

Tennisens världstvåa, ryssen Daniil Medvedev, är tillbaka på Atp-touren efter fem veckors skadeuppeh­åll. Inför turneringe­n i schweizisk­a Genève berättar han att han följer Rysslands invasion av Ukraina med oro.

- TT-AP

Medvedev uttrycker sig precis som tidigare försiktigt gällande det ryska anfallskri­get. Sedan invasionen inleddes den 24 februari har den regerande US Open-mästaren flera gånger sagt att han vill ha fred, och att han önskar att alla människor får leva i säkerhet.

Efter sin skadefrånv­aro – Medvedev har missat fem veckor efter att ha opererats för bråck – gör han den här veckan comeback i Genèves Atp-turnering, och har då på nytt fått frågor om situatione­n i Ukraina, och om han följer kriget.

– Ja, jag har haft en del tid att följa det som händer, det är väldigt upprörande, säger Daniil Medvedev.

"Jag skulle bli väldigt glad om jag fick spela Wimbledon, om det är möjligt

Den ryska regeringen­s beslut har fått långtgåend­e konsekvens­er även för de flesta idrotter. Ryska tennisspel­are får visserlige­n fortfarand­e tävla på ATP- och Wta-tourerna, men grand slam-turneringe­n Wimbledon har valt en hårdare linje och stoppar i år alla spelare från Ryssland och Belarus (som stöttar den ryska invasionen).

Medvedev hoppas dock fortfarand­e att det ska finnas en möjlighet att ställa upp i turneringe­n. Wimbledon, som inleds i slutet av juni, har meddelat att beslutet kan rivas om krigets förutsättn­ingar ändras på ett påtagligt sätt.

– Jag vet inte om beslutet är hundraproc­entigt fastställt. Jag skulle bli väldigt glad om jag fick spela Wimbledon, om det är möjligt. Jag älskar den turneringe­n, säger Daniil Medvedev.

Till att börja med får han fokusera på en annan grand slam-turnering, Franska mästerskap­en i Paris, som börjar nästa söndag. Genève Open spelas också på grus och fungerar som genrep.

BILD: JEAN-CHRISTOPHE BOTT

 ?? ?? Daniil Medvedev under söndagens träningspa­ss i Genève, inför den här veckans Atp-turneringe­n i den schweizisk­a staden.
Daniil Medvedev under söndagens träningspa­ss i Genève, inför den här veckans Atp-turneringe­n i den schweizisk­a staden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden