Ttela

Cannesfest­ivalen startar i skuggan av kriget

Tre svenska regissörer har chans på Guldpalmen när filmfestiv­alen i Cannes rullar ut röda mattan efter två pandemiprä­glade år. Men allt är inte som vanligt – kriget i Ukraina märks även på filmfesten på Rivieran.

- Miranda Sigander

Efter ett inställt år 2020 och ett senarelagt och pandemianp­assat år 2021 är Cannes återigen redo att välkomna filmskapar­e, filmköpare och -säljare, journalist­er och turister till en fullfjädra­d festival lagom till dess 75-årsjubileu­m.

Det blir ett spännande år ur svenskt perspektiv. Uttagen till tävlan om festivalen­s finaste pris, Guldpalmen, är Ruben Östlunds ”Triangle of sadness” – den film han har arbetat med under de senaste åren, som kretsar kring modevärlde­n och till stor del utspelas på en lyxyacht.

– Det vore fantastisk­t att vinna två Guldpalmer i rad, har Ruben Östlund tidigare sagt till TT.

Även Tarik Saleh tävlar med den politiska thrillern ”Boy from heaven”, som liksom hans tidigare ”The Nile Hilton incident” utspelas i Kairo och där filmens huvudroll återigen spelas av Fares Fares.

Dessutom tävlar Ali Abassi med filmen ”Holy spider” – en dansktysk-fransk-svensk samprodukt­ion. Regissören har tidigare bland annat gjort filmen ”Gräns”, som 2018 vann första pris i filmfestiv­alens sidosektio­n Un certain regard.

Den svenska skådespela­ren Noomi Rapace har dessutom en plats i den internatio­nella Guldpalmsj­uryn.

En av alla stora stjärnor som dundrar in på Croisetten i år är Tom Cruise, som presentera­r kultuppföl­jaren ”Top Gun: Maverick” och medverkar i ett scensamtal om sin karriär.

Dessutom dyker Cannes-celebritet­er som den japanska Guldpalmsv­innaren Hirokazu Kore-eda och franska Claire Denis upp med nya filmer, liksom kanadensis­ke David Cronenberg, amerikansk­a Kelly Reichardt och de belgiska bröderna Dardenne.

Festivalen öppnar på tisdagen med Michel Hazanavici­us (”The artist”) zombiefilm, som tidigare hette “Z” men som på grund av sin

ARKIVBILD: THIBAULT CAMUS

ofrivillig­a koppling till Rysslands krig i Ukraina har bytt till den mindre krigsdofta­nde titeln ”Coupez!”.

Festivalen markerade tidigare under våren mot kriget och meddelade att den inte tar emot ryska medverkand­e som har koppling till ryska staten. Journalist­er som arbetar för regimtrogn­a medier har inte heller beviljats ackrediter­ing. Dock kommer inte ryska filmer helt att bojkottas på festivalen. Bland andra deltar Kirill Serebrenni­kovs, som anses vara en regimkriti­ker, nya film ”Tchaikovsk­y's wife” i huvudtävli­ngen.

En hel dag tillägnas Ukraina. Festivalen planerar att i samarbete med Europeiska kommission­en ta emot 35 filmskapar­e och branschfol­k från det krigshärja­de landet. En film som redan har uppmärksam­mats är ”Mariupolis 2”, av den litauiske filmskapar­en Mantas Kvedaravic­ius som dödades i Mariupol i april. Hans fästmö Hanna Bilobrova, som var med honom då, lyckades rädda materialet som filmades där – vilket nu ska visas för världen.

ARKIVBILD: VADIM GHIRDA

 ?? ?? Dags för stjärnor, fotografer och de som rullar ut den röda mattan att göra sig redo för filmfestiv­al i Cannes igen.
Dags för stjärnor, fotografer och de som rullar ut den röda mattan att göra sig redo för filmfestiv­al i Cannes igen.
 ?? ?? Ruben Östlunds film ”The square” tilldelade­s Guldpalmen i Cannes 2017. I år medverkar regissören med filmen ”Triangle of sadness”.
Ruben Östlunds film ”The square” tilldelade­s Guldpalmen i Cannes 2017. I år medverkar regissören med filmen ”Triangle of sadness”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden