Ttela

Hon får ständigt kommentare­r om sin vikt

För många är det en dröm att kunna äta vad som helst och ändå vara smal. Anna-lena Molin är en av dem som alltid varit smal, men hon har också levt med oönskade kommentare­r och skämts för sin kropp. – Förr hade jag ett extra linne under tröjan eller långk

-

Anna-lena har alltid varit smal och ända sedan hon var liten har hon också varit medveten om att hon är smal. Redan på mellanstad­iet var hon snabbast in i duschen för att hon skulle vara klar när de andra kom in. Allt för att hon inte ville att de andra skulle se hur smala armar hon hade.

– Men jag blev inte retad, det kan jag inte säga. En gång i sjätte klass var det en tjej som sa något elakt men då sa jag ifrån och det är jag väldigt glad för, för annars hade det kanske kunnat bli värre, berättar Anna-lena.

Men om man är smal så tror ens omgivning att det är fritt fram att påpeka hur mycket man äter och vad man äter. Med en suck berättar

Anna-lena att hon alltid, alltid har blivit påmind om att hon är smal.

– ”Ta en bulle, du som kan” eller ”när ska du äta upp dig?” är saker som jag alltid fått höra. Som om att det är okej att tala om för mig hur jag ska äta? Så hade man aldrig sagt till någon som är överviktig, men de menar antagligen bara väl, säger Anna-lena.

En av konsekvens­erna av kommentare­rna har gjort henne medveten om sin smala kropp och det har fört med sig att hon inte gärna badar offentligt.

– Folk tycker att det är konstigt att jag hellre sitter med shorts och t-shirt på mig mitt i sommaren. Jag tycker att det är bättre utomlands, där säger ingen någonting, säger hon.

Att så ofta ha blivit påmind om sin egen kropp har gjort att hon förr undvikit situatione­r där sådana kommentare­r lätt uppstår. Att avsändaren av kommentare­n vill en väl eller tycker det är positivt spelar ingen roll, för det är fortfarand­e en kommentar om Anna-lena som hon tvingas lyssna på. Det är till och med så att hon ibland äter en bit tårta bara för att folk påpekar om hon inte äter.

– Jag gillar sötsaker och snacks, men är inte så förtjust grädde, men är jag på kalas och inte tar en bit tårta så får jag genast en kommentar om att jag borde äta en bit, jag som kan, säger Anna-lena.

Hon vet att de där kommentare­rna kanske kommer av att andra människor idealisera­r smalhet, och att de tror att de ger henne en komplimang.

BILDER: LISA THANNER

– Men det handlar också om att de påpekar något om mig som person, och det är jobbigt att behöva höra det om och om igen. Ibland vill jag bara be dem att låta mig och min kropp få vara ifred, säger hon.

Att aldrig ens ha funderat på en diet och kunna äta vad som helst kan verka som en dröm för den som aldrig varit smal, men för Anna-lena är det tvärtom. Hon får kämpa för att inte gå ner i vikt. Hon äter precis vad hon vill, men det gör egentligen ingen skillnad på vikten.

– Om jag går ner bara ett par kilo så syns det så oerhört fort. Jeansen blir direkt för stora och mina höftben sticker ut, säger hon.

"Jag har bestämt att det är dags att låta kommentare­rna rinna av mig, men tänk på vad och hur ni säger saker, speciellt till barn.

 ?? ?? Anna-lena Molin har varit medveten om att hon är smalare än många andra sedan hon var barn. Hon brukade skynda sig ur duschen efter skolgympan för att de andra inte skulle se hur smala armar hon hade.
Anna-lena Molin har varit medveten om att hon är smalare än många andra sedan hon var barn. Hon brukade skynda sig ur duschen efter skolgympan för att de andra inte skulle se hur smala armar hon hade.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden